Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Raši zajtra navrhne zastupiteľstvu odmietnutie ťažby uránu

Richard Raši Foto: TASR/Štefan Puškáš

Primátor Košíc avizoval, že v súlade so všetkými svojimi doterajšími vyjadreniami, predloží Návrh vyjadrenia postoja mesta Košice k zámeru ťažby a spracovania uránu v lokalite Jahodná – Kurišková.

Košice 14. apríla (TASR) – Pondelkové (15.4.) rokovanie košického mestského zastupiteľstva sa bude zaoberať aj medializovaným problémom ťažby uránu v lokalite Kurišková na Jahodnej pri Košiciach. Tento bod by sa mal dostať na program napriek tomu, že v pôvodnom návrhu nebol.

Primátor Košíc Richard Raši pre TASR avizoval, že v súlade so všetkými svojimi doterajšími vyjadreniami, rešpektujúc vôľu Košičanov a zákony Slovenskej republiky, predloží Návrh vyjadrenia postoja mesta Košice k zámeru ťažby a spracovania uránu v lokalite Jahodná – Kurišková.

„Intenzívne vnímam, že ťažba uránu v tejto lokalite je verejnosťou vnímaná ako vysoko riziková a prevažujú obavy z negatívnych dôsledkov ťažby uránu v tesnej blízkosti nášho mesta,“ povedal Raši.

Zdôraznil tiež, že berie do úvahy občanov, ktorí očakávajú, že vedenie mesta Košice a nimi volení zástupcovia v mestskom zastupiteľstve urobia maximum pre to, aby boli Košičania komplexne, pravdivo a priebežne informovaní a aby aj v tomto projekte bol rešpektovaný, obhajovaný a chránený v prvom rade verejný záujem a vôľa širokej verejnosti.

„Preto považujem za mimoriadne dôležité a nevyhnutné, aby sme sa vrátili k tejto spoločensky závažnej téme a znova k nej zaujali zásadný postoj napriek platnému uzneseniu Mestského zastupiteľstva v Košiciach z roku 2006, ktorým mestskí poslanci odmietli ťažbu uránu pri Košiciach,“ uzavrel Raši.

Aktivisti, odmietajúci ťažbu uránu v tejto lokalite, ale tiež akýkoľvek geologický prieskum zvolali prostredníctvom sociálnych sietí protest v priestoroch magistrátu mesta Košice, pred začiatkom rokovania zastupiteľstva.