Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Prievidzi sa začala medzinárodná plachtárska súťaž FCC gliding

Na snímke pripravené vetrone na letisku v Prievidzi 14. apríla 2013. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Piloti zo Slovenska, ČR, Poľska, Maďarska, Francúzska, Nemecka, Litvy, Švédska, Srbska, Slovinska, Talianska a Anglicka budú súťažiť v troch triedach, 15-metrovej, klubovej a zmiešanej.

Prievidza 14. apríla (TASR) - Na v poradí 6. ročníku medzinárodnej súťaže v bezmotorovom lietaní FCC gliding bude o prvé miesta vo svojich triedach bojovať celkovo 125 pilotov z 13 krajín Európy. Piloti budú súťažiť od 15. do 26. apríla v závislosti od počasia.

"Je tu celá svetová špička, obsadenie je lepšie ako na majstrovstvách sveta a oproti minulému roku je to kvalitatívne na vyššej úrovni, lebo sú tu piloti z prvej desiatky rankingovej špičky," povedal pri dnešnom slávnostnom otvorení súťaže jej riaditeľ Jozef Horňák. Podľa neho dlhšia zima súťaž trochu narušila. "Včera sme však varili guláš a povedali sme si, že týmto gulášom sa zima končí. Lietať by sa dalo aj dnes, no dráha je mokrá, preto si ju nechceme zničiť na ďalšie dni," dodal.

Princíp súťaže spočíva v tom, že sa všetci piloti vytiahnu do jednotnej výšky do 600 metrov nad letisko a vopred vyhlásenú trať musia preletieť za čo najkratší čas. Organizátori si do histórie súťaže pripísali aj rekord, keď v roku 2011 osem pilotov absolvovalo najdlhší let v rámci plachtárskych súťaží na Slovensku a v ČR, a to v dĺžke 750 kilometrov. "Máme už pripravenú aj dlhšiu trať, keď nám počasie dovolí, tak ju vyhlásime," avizoval Horňák.

Otváracieho ceremoniálu sa okrem zástupcu z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a predstaviteľov miest Prievidza a Bojnice zúčastnil aj čestný doživotný prezident FAI - medzinárodnej federácie leteckých športov Čeněk Kepák, ktorý sa na margo miesta konania súťaže vyjadril, že prievidzské letisko je mimoriadne, s mimoriadnym spôsobom organizácie. "Bohužiaľ, ešte nie je vo svete známe tak, ako by si zaslúžilo. Ale dúfam, že čoskoro bude," uviedol a doplnil, že úroveň výsledkov pilotov v súťaži bude záležať na počasí. "Obvykle tu každý rok bývajú slušné disciplíny. Pre mnohých pilotov je to prvá súťaž v roku. Výkony sú tu výborné, organizácia je výborná. Stretávam sa s tým aj vo svete, že si piloti radi spomínajú na Prievidzu a prievidzské letisko," dodal na záver.

Piloti zo Slovenska, ČR, Poľska, Maďarska, Francúzska, Nemecka, Litvy, Švédska, Srbska, Slovinska, Talianska a Anglicka budú súťažiť v troch triedach, 15-metrovej, klubovej a zmiešanej.

Organizátormi súťaže sú SNA - Letecká škola Košice a Aeroklub Prievidza.