Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Príčina nešťastnej smrti dvoch ľudí v Senici zatiaľ nie je známa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Mesto začalo po zasadnutí krízového štábu 18. júna mapovať reálny počet studní na IBV Mlyny, kde je v súčasnosti 65 rodinných domov a 50 vo výstavbe.

Senica 25. júna (TASR) – Príčiny tragédie, pri ktorej zahynuli v sobotu 15. júna v studni dve osoby, sa stále nepodarilo odhaliť. Príčiny neodhalili ani doterajšie merania Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre. Informovala o tom hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.

"Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Nitre urobilo opätovné kontrolné merania v studni, kde sa stala nešťastná udalosť a opätovne tam boli namerané vysoké hodnoty oxidu uhličitého a plynného amoniaku," uviedla Barošková. Po meraniach v ďalších dvoch studniach v tejto oblasti odporučilo mesto obyvateľom v tejto lokalite nepoužívať vodu zo studní a ani do nich nevstupovať.

Mesto začalo po zasadnutí krízového štábu 18. júna mapovať reálny počet studní na IBV Mlyny, kde je v súčasnosti 65 rodinných domov a 50 vo výstavbe. "Rozniesli sme obyvateľom leták, v ktorom sme informovali o situácii s vodou v studniach a zároveň sme zisťovali počet studní. Zistili sme, že v danej zástavbe rodinných domov je 31 studní," doplnil náčelník Mestskej polície v Senici Rastislav Janák.

Studne ako vodné stavby podliehajú takisto vydaniu stavebného povolenia. Doteraz boli vydané štyri stavebné povolenia, z ktorých jedna studňa je už skolaudovaná. "Studňa, v ktorej sa stala tragédia, nebola oficiálne zaevidovaná na stavebnom úrade," doplnila Barošková.

Mesto bude robiť ďalšie rozbory z vytypovaných studní, aby sa pokryla celá plocha z mestskej časti. "Podľa doterajších výsledkov nie je možné určiť, čo je príčinou takej vysokej koncentrácie plynov v studniach. Až opätovné merania nás môžu nasmerovať na konkrétne príčiny," spresnila hovorkyňa mesta. Aj z tohto dôvodu mesto vyzýva občanov na umožnenie odobratia vzoriek zo svojich studní. Mesto uvádza, že sa obyvatelia nemusia obávať sankcií, ide predovšetkým o odhalenie príčin nešťastia a snahe predísť ďalším.