Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ukrajinec prevážal cez Slovensko nebezpečné plyny

Na snímke nebezpečné plyny, ktoré prevážal Ukrajinec cez Slovensko. Foto: Polícia SR/Facebook

Kovové nádoby obsahovali 1,1,2-tetrafluóretán, trifluóretán a pentafluóretán, verejnosti známe pod pojmom fluórované skleníkové plyny, tvrdí hovorkyňa colného úradu.

Brodské 20. marca (TASR) - Trnavskí colníci na hraničnom priechode v Brodskom odhalili v dodávke plynové nádoby, pri ktorých vzniklo podozrenie, že obsahujú látky, poškodzujúce ozónovú vrstvu. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová.

Colníci ich odhalili v uplynulom týždni na diaľnici D2 pomocou mobilného skenovacieho zariadenia finančnej správy. Prípad odovzdali polícii. "Počas kontroly zastavili dodávkové vozidlo, ktoré viedol 41-ročný vodič z Ukrajiny. Na výzvu colníkov, či neprepravuje tovar podliehajúci daňovému dozoru alebo colnému dohľadu, vyhlásil, že takýto tovar nepreváža. Vozidlo podrobili kontrole mobilným RTG kontrolným zariadením finančnej správy," uviedla Zlochová.



Po skenovaní vozidla colníci zistili, že v nákladovej časti vozidla určenej na batožinu sa nachádza podozrivé miesto. Hliadka preto vykonala jeho fyzickú kontrolu a zistila, že sú v ňom ukryté kovové nádoby v počte 15 kusov. "Kovové nádoby obsahovali 1,1,2-tetrafluóretán, trifluóretán a pentafluóretán, verejnosti známe pod pojmom fluórované skleníkové plyny. Nakladanie s takýmito látkami podlieha prísnym predpisom o fluórovaných skleníkových plynoch," doplnila hovorkyňa colného úradu.

Pre dôvodné podozrenie z prečinu neoprávnenej výroby a nakladania s látkami, poškodzujúcimi ozónovú vrstvu, odovzdala finančná správa prípad polícii.