Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Premiestnenie sochy koňa v Košiciach vyvolalo medzi občanmi nevôľu

Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Socha koňa Arda je majetkom Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie , ktorá ho dostala pri príležitosti 30. výročia svojho založenia a mestu ho zapožičala na obdobie 10 rokov.

Košice 3. mája (TASR) - Bronzový odliatok koňa Arda, umiestnený na rohu Orlej a Zvonárskej ulice, putuje po uplynutí nájomnej zmluvy naspäť do areálu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVL).

Aj napriek tomu, že podľa komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice primátor Richard Raši vyvinul maximálnu snahu o zachovanie sochy, predĺžiť nájomnú zmluvu s UVL alebo uzavrieť novú sa nepodarilo.

„UVL má so sochou, ktorá bola mestu zapožičaná na 10 rokov, iné plány a v centre mesta s ňou už neráta,“ povedala hovorkyňa mesta Martina Viktorínová.

Dodala, že mesto plánuje zachovať roh Orlej a Zvonárskej ulice ako orientačný bod a miesto prezentácie umenia aj do budúcnosti. „V tejto chvíli existuje viacero alternatív využitia uvoľneného priestoru, najpravdepodobnejším scenárom je využitie podstavca ako miesta pre expozície v roku 2013 v rámci projektu Košice 2013 Európske hlavné mesto kultúry,“ doplnila hovorkyňa mesta.

Opätovne zdôraznila, že socha koňa Arda je majetkom UVL, ktorá ho dostala pri príležitosti 30. výročia svojho založenia a mestu ho zapožičala na obdobie 10 rokov, ktoré uplynulo v januári tohto roka a aj napriek intenzívnej komunikácii medzi vedením mesta Košice a vedením UVL sa nepodarilo návrat Arda k svojmu majiteľovi oddialiť.

„Kôň Ardo sa za tých 10 rokov, keď stál v centre Košíc, stal známou turistickou atrakciou a orientačným bodom v centre mesta. Aj napriek mojej veľkej snahe sa mi nepodarilo presvedčiť vedenie UVL, že zachovanie Arda na tomto mieste je v záujme všetkých Košičanov,“ uviedol k situácii, ktorá pobúrila mnohých Košičanov primátor Raši. Dodal, že vzhľadom k tomu, že socha je majetkom UVL, univerzita má právo s ňou naložiť podľa vlastného uváženia.

„Na druhej strane, keď vidím tú vlnu odporu, ktorá sa proti premiestneniu sochy v meste zdvihla, naposledy prosím vedenie UVL, aby toto rozhodnutie ešte raz dôkladne zvážili. Zároveň som už poveril moju námestníčku Renátu Lenártovú, aby po konzultácii so všetkými zainteresovanými stranami našla adekvátnu náhradu tejto sochy,“ dodal Raši.

Rektor UVL Emil Pilipčinec pre TASR uviedol, že nemá dôvod tieto vyjadrenia komentovať. "Zmluva o vypôžičke vypršala a mesto Arda vrátilo tam, odkiaľ odišiel," povedal. Doplnil, že pôovodne sa mala zluva ukončiť ku koncu minulého roka, ale kvôli tomu, aby sochu nepremiestňovali v zimných mesiacoch ju prdĺžili do konca apríla.

"Môžem len doplniť, že mám pocit radosti z toho, že sa socha vrátila a že zaujme dôstojné miesto v areáli školy. Tá socha bola totiž pred desiatimi rokmi premiestnená za nesúhlasu celej akademickej obce UVL," dodal Pilipčinec.