Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Pravé kovbojské prázdniny prežívajú deti na ranči vo Vyšehradnom

Na snímke účastníčka tábora dokazuje ako zvláda svojho koňa Foto: TASR/Pavol Remiaš

Základným cieľom desaťdňového pobytu na ranči je naučiť deti kladnému vzťahu k prírode a koňom zvlášť.

Nitrianske Pravno 20. júla (TASR) – Pravé kovbojské prázdniny prežívajú deti z celého Slovenska na Monty ranči v horskom prostredí vo Vyšehradnom, miestnej časti Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza.

Základným cieľom desaťdňového pobytu na ranči je naučiť deti kladnému vzťahu k prírode a koňom zvlášť, získať pritom základy jazdy a ovládania koní, ale aj všestrannej starostlivosti o ne. Teda vedieť ich obriadiť, osedlať, ale tiež nakŕmiť, vyčistiť stajňu a podobne, vysvetľuje rančer a chovateľ koní Róbert Rovný. To všetko si podľa neho vyžaduje aj prísne rešpektovať pokyny starších inštruktorov a koniarov, naučiť sa disciplíne a zodpovednosti. Takéto prázdniny majú na deti mimoriadne kladný vplyv, tvrdí Rovný.

Počas tohoročných prázdninových mesiacov sa na ranči v šiestich turnusoch vystrieda dovedna 150 detí vo veku od osem do 16 rokov. Záujem je však omnoho väčší, ako sú jeho kapacity. „Prevažná väčšina detí sem totiž prichádza prázdninovať opakovane. Rekordérkou je Terézia Králiková prišla už po jedenástykrát. Pravdaže, teraz už nie ako prázdninujúca, ale ako skúsená inštruktorka. Takí sú v každom turnuse aj štyria. Prichádzajú dobrovoľne pomáhať“, dodal Rovný. Niektoré mestské deti si zo začiatku na nepohodlie ťažšie zvykajú. Všetci však skladajú prísahu, v ktorej sa zaväzujú, že sa vzdávajú pohodlia a stávajú sa kovbojmi. Vymieňajú stoličku za sedlo a posteľ za seno, novým priateľom im je kôň a domovom maštaľ. Stravou je čistá voda a životom práca. „Ak toto poruším, nech ma kopne kôň a Big Boss nech ma hodí do rybníka.“

Ranč založil spolu s manželkou Katarínou. Obaja sú totiž vyštudovaní zootechnici. Vo Vyšehradnom niekoľko rokov chátral opustený kravín, ktorý patril miestnym poľnohospodárskym štátnym majetkom. Pred 12 rokmi ho odkúpili a pretože obaja mali vzťah ku koňom, rozhodli sa, že tam budú chovať čistokrvné arabské kone. V súčasnosti ich majú 22, z toho desať je jazdeckých. Od začiatku začali popri chove koní organizovať agroturistiku a letné detské tábory.

Život na ranči je skutočne pestrý. Okrem vychádzok na koňoch po okolí a práce okolo koní nechýbajú ani rôzne hry a súťaže. Pred koncom každého turnusu je to vždy jazdecká súťaž, v ktorej musia deti preukázať ako dokážu zvládnuť koňa. Napríklad skáču vo vreci a pritom držia na uzde svojho koníka, ktorý im nemôže ujsť. Snažia sa rýchlo a správne nasadnúť do sedla, viesť koňa rôznymi smermi, nechať ho cúvať a za jazdy urobiť i ďalšie úkony. Napriek tomu, že deti na ranči prežijú kus drsného kovbojského života, často sa lúčia so slzami v očiach a o rok sa mnohí radi vracajú, konštatujú manželia Rovní.

Tu bude player