Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Detašované pracovisko TASR v Gabčíkove je odrezané od sveta

Situácia počas kulminácie povodňovej vlny na Vodnom diele Gabčíkovo (VDG) v piatok 7. júna 2013. Na snímke pohľad na zaplavené staré koryto Dunaja pri starom prístave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uzávera bude platiť počas celého víkendu, doprava sa môže obnoviť najskôr v pondelok.

Gabčíkovo 8. júna (TASR) - Po kulminácii hladiny rieky Dunaj pri Gabčíkove, ku ktorej došlo v piatok (7. 6.) vo večerných hodinách, podľa predpokladov začala stúpať spodná voda, ktorá zaplavila aj príjazdovú cestu k starému prístavu. V súčasnosti tam prejdú len terénne a nákladné vozidlá. Z tohto dôvodu pracovisko TASR Gabčíkovo, nachádzajúce sa v tomto regióne, je odrezané od sveta.

V strede týždňa sa v celej lokalite medzi starým korytom Dunaja a prívodným kanálom Vodného diela Gabčíkovo (VDG) prišlo na situáciu pozrieť niekoľko tisíc ľudí. "Doprava bola neúnosná, preto sa krízový štáb rozhodol, že skončí s povodňovým turizmom a lokalitu uzavrie. Uzávera platí naďalej v úseku Čunovo - Gabčíkovo a cez VDG môžu prejsť len záchranné motorové vozidlá. Obyvatelia a majitelia chát si mohli vyžiadať na obecnom úrade na základe čestného vyhlásenie potvrdenie, ktoré ich oprávňuje na vstup do uzavretého priestoru," vysvetlil starosta obce Iván Fenes. Ako dodal, uzávera bude platiť počas celého víkendu, doprava sa môže obnoviť najskôr v pondelok (10. 6.).

"V lokalite vládne teraz pokoj. Obmedzenie dopravy bolo potrebné aj z dôvodu ochrany divej zvery, ktorá sa z ohrozeného priestoru pre zvýšený počet áut na cestách nevedela premiestniť do iných regiónov," vysvetlil Fenes.