Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Spustenie kompy medzi Gabčíkovom a Dunaremete nie je ohrozené

Naplavená nečistota z prívodného kanála na vodnom diele v Gabčíkove, 5. júna 2013 Foto: TASR/Michal Svítok

Cesta medzi korytom starého Dunaja a prívodným kanálom Vodného diela Gabčíkovo je od Čunova po Gabčíkovo naďalej uzavretá.

Gabčíkovo 8. júna (TASR) - V Gabčíkove v okrese Dunajská Streda je povodňová situácia stabilizovaná. Rieka Dunaj už obyvateľov obce nestraší, informoval jej starosta Iván Fenes.

"Stojíme pri Dunaji a môžem konštatovať, že hladina vody klesá. Vyzerá to tak, že už ide o pokles asi o 35 centimetrov v starom koryte v porovnaní s piatkovým (7. 6.) stavom," priblížil starosta s tým, že sa monitoruje celý úsek katastrálneho územia Gabčíkovo. V plnom nasedení sú aj príslušníci Hasičského záchranného zboru, dobrovoľníci i policajti. "Zatiaľ sa nič mimoriadne neudialo," zdôraznil. Dodal, že obec sa snaží zabrániť škodám spôsobeným podzemnými vodami. "Je samozrejmosťou, že pri Dunaji po odchode prívalovej vody podzemné vody značne stúpnu a narobia veľké škody," priblížil Fenes. Pripomenul, že v lokalite starého prístavu Gabčíkovo, medzi starým korytom a prívodným kanálom vodného diela, sa vyskytujú pri povodniach vždy problémy.

Podľa jeho ďalších slov obyvatelia obce Gabčíkovo nie sú ohrození. "Zabezpečili sme vrecia, piesok a našlo sa veľa dobrovoľníkov. V lokalite chát, kde je najväčšie nebezpečenstvo, dodávame pitnú vodu, zriaďujeme mobilné toalety. Snažíme sa zabezpečiť všetko, čo ľudia potrebujú," zdôraznil.

V Gabčíkove sa podľa Fenesa problémy so spodnou vodou zatiaľ neprejavili. "Je to len otázka času," podčiarkol. Po prehliadke prístaviska kompy medzi Maďarskom a Slovenskou republikou konštatoval, že projekt rátal aj s veľkou storočnou vodou, vďaka čomu k výraznému poškodeniu objektu nedošlo. "Predpokladá sa, že plánovaný júlový termín odovzdania kompy sa môže dodržať," povedal Fenes. Dodal, že stavebné práce na budovaní prístaviska kompy na maďarskej strane v Dunaremete mierne zaostávajú.

Cesta medzi korytom starého Dunaja a prívodným kanálom Vodného diela Gabčíkovo je od Čunova po Gabčíkovo naďalej uzavretá. Vstup do priestoru je možný aj cez VDG len s povolením príslušných orgánov.