Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Polícia zaznamenala pascami zmrzačené chránené dravce

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Opakovane sa vyskytli jedince orlov kráľovských a orliakov morských, ktoré prežívajú s amputovanou jednou končatinou alebo majú zjavne fatálne poranenie končatiny.

Trebišov/Michalovce 29. marca (TASR) - Polícia na východe Slovenska zaevidovala pascami zmrzačené chránené dravce. Upozorňuje, že ide o trestný čin. Verejnosť zároveň žiada o zvýšenú pozornosť vzhľadom na možný výskyt takýchto pascí, a to najmä v okresoch Trebišov a Michalovce. Pripomína, že v závislosti od veľkosti môžu byť nebezpečné aj pre voľne pohybujúce sa psy či človeka. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Ako spresňuje, v uvedených okresoch sa opakovane vyskytli jedince orlov kráľovských a orliakov morských, ktoré prežívajú s amputovanou jednou končatinou alebo majú zjavne fatálne poranenie končatiny. Ich výskyt nevylučuje ani v širšom okolí.

Poranenia podľa polície indikujú používanie takzvaných čeľusťových pascí. "Tie môžu spôsobiť amputáciu alebo fatálne poranenie nohy vtákom, ktoré sú prilákané na mäsitú návnadu uloženú do tejto pasce. Takéto konanie napĺňa znaky skutkovej podstaty trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestného činu pytliactva. V závislosti od vzniknutého nepriaznivého následku môže byť páchateľovi uložený trest až do výšky osem rokov," pripomína polícia s tým, že za dokonaný trestný čin pytliactva sa považuje aj nastavenie takejto funkčnej pasce, a to bez ohľadu na to, či sa do nej nejaký živočích chytí.

Verejnosť zároveň vyzýva, aby kontaktovala políciu, ak vie o uvedených prípadoch na východe Slovenska viac.