Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Polícia vo Vysokých Tatrách pripravila kurz sebaobrany pre ženy

Ilustračné foto Foto: TASR

Výcvik sa zameriava najmä na obranu pred útočníkom.

Vysoké Tatry 15. apríla (TASR) - Pre veľký ohlas opakujú mestskí policajti vo Vysokých Tatrách jednorazový kurz sebaobrany určený seniorom, ženám a dievčatám. Informoval o tom zástupca náčelníka Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák. Po druhýkrát ho pripravujú so šéfom občianskeho združenia Spoločne proti kriminalite Miroslavom Schlessingerom.

"Ak môže človek urobiť všetko preto, aby sa nestal obeťou trestného činu, nemal by nechať nič na náhodu," upriamuje pozornosť na efektívnu prevenciu narastajúcej kriminality Štefaňák a dodáva, že "v prvom rade každého nabádame na opatrnosť a obozretnosť." Praktické ukážky sebaobrany, ktorá spočíva predovšetkým v schopnosti správne zhodnotiť situáciu, a čo najlepšie ju riešiť, považuje za rovnako primeraný spôsob, ako odvrátiť aj fyzický útok. Výcvik sa zameriava najmä na obranu pred útočníkom, nepríjemné pocity z nechceného zážitku môžu podľa neho totiž dlho pretrvávať.

"De jure je obetiam trestných činov venovaná dostatočná pozornosť. De facto najmä medializovanú prax trestného práva sledujeme takmer denne, a preto je našou povinnosťou napomôcť eliminovať možné hrozby pre nevinných ľudí," priblížil Štefaňák svoje postrehy z takmer dvadsaťročnej policajnej praxe. V sofistikovanej verzii ich ako cenné rady zhutnil do štvorstranového letáčika s názvom S nami nie si sama, v ktorom najmä ženy oslovuje cennými radami na každý deň.

Miroslav Schlessinger, jeden z viac ako dvesto certifikovaných koordinátorov prevencie kriminality na Slovensku, sa v tatranskom regióne predstavil už pred piatimi rokmi projektom medzinárodného charitatívneho tábora, určeného sirotám a polosirotám. V Tatrách sa na ňom zúčastnilo šesť desiatok slovenských a poľských detí. Kurz sebaobrany sa uskutoční v utorok 16. apríla o 18.30 h v telocvični Základnej školy v Tatranskej Lomnici.