Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Polícia odhalila podvodnú zbierku v Dunajskej Strede

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Traja Rumuni vybrali od ľudí najmenej 533 eur. Preukazovali sa falošnými dokladmi.

Dunajská Streda 25. októbra (TASR) - Dunajskostredská policajtka počas návštevy lekára odhalila podvodnú zbierku. V areáli Nemocnice s poliklinikou v Dunajskej Strede si v utorok (23. 10.) dopoludnia všimla trojčlennú skupinu Rumunov vyberajúcich peniaze. Zdalo sa jej to podozrivé, a preto túto skutočnosť oznámila na operačné stredisko. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.

"Vyslaná hliadka okolnosti preverila a následne dospelého z trojice obmedzila na osobnej slobode. Po predvedení na útvar polície v Dunajskej Strede a následnom vykonaní procesných úkonov vyšlo najavo, že 36-ročný občan Rumunska je podozrivý z podvodu. Najmenej od 52 ľudí vylákal, pod zámienkou zbierky pre postihnutých, 533 eur," priblížila Kredatusová s tým, že ľuďom predkladal falošné listiny s oficiálnymi logami rôznych charitatívnych organizácií, ako sú Červený kríž, UNICEF, Spolok pre hluchonemých a podobne.

Podľa hovorkyne sumu, ktorú od občanov vyzbieral, použil na vlastnú potrebu. Polícia muža na základe zhromaždených dôkazov obvinila z prečinu podvodu a zároveň prokurátor udelil súhlas na zadržanie osoby v „superrýchlom“ konaní. "Obvinený je umiestnený v cele policajného zaistenia a čaká na rozhodnutie sudcu, či bude daný do väzby. V prípade uznania viny mu hrozí dvojročné väzenie," konštatovala.

Polícia upozorňuje občanov, aby dôkladne zvážili, komu dávajú svoje peniaze. Ak sa koná oficiálna zbierka, zväčša jej predchádza informatívna kampaň prostredníctvom médií a občanom býva predstavený aj spôsob označenia vyberajúcich. Listiny označené logami známych organizácií možno vyrobiť veľmi ľahko a takto môžu byť zneužité na výber peňazí.