Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

UŽ JU MAJÚ: Podvodníčka z Batizoviec mala obrať dôchodcov o tisíce eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krajský policajný hovorca informoval, že vyšetrovateľ obvinil z pokračovacieho zločinu podvodu 57-ročnú ženu.

Poprad 6. decembra (TASR) - Popradskí kriminalisti v týchto dňoch objasnili prípad oklamaných dôchodcov zo Svitu, ktorých mala podvodníčka pripraviť o takmer 10.000 eur. Krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik informoval, že vyšetrovateľ obvinil z pokračovacieho zločinu podvodu 57-ročnú ženu z Batizoviec, okres Poprad.

„Obvinená žena vystupujúca pod falošnou identitou vylákala od mája 2015 do konca októbra tohto roku pod rôznymi predstieranými zámienkami, ako napr. uspokojenie svojich veriteľov a preplatenie nákladov v súvislosti s liečbou a hospitalizáciou jej rodinných príslušníkov, od manželského páru vo veku 81 a 84 rokov zo Svitu, finančné pôžičky v celkovej sume 9945 eur,“ priblížil hovorca. Dlžné peniaze im sľubovala vrátiť, aj keď už v čase ich pôžičky podľa Džobanika vedela, že pôžičku splatiť nebude môcť a ani chcieť. Obvinenej žene v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

Popradskí kriminalisti zároveň vyšetrujú aj druhý prípad, kde podvodník pripravil dôchodkyňu o niekoľko tisíc eur. „Doposiaľ neznámy páchateľ zatelefonoval v utorok (5.12.) popoludní na pevnú linku 78-ročnej žene z Popradu. Predstavil sa ako doktor Hudec a oznámil jej, že jej vnuk mal autonehodu, má preseknutý jazyk, pričom jeho zranenie nemalo byť vážne. Požadoval však uhradenie sumy 3000 eur, a to na ošetrenia zraneného dievčatka z druhého havarovaného vozidla, nakoľko malo ísť o osobu z Maďarska,“ priblížil prípad Džobanik. Následne podvodník žene popísal spôsob, akým má uvedenú sumu zaslať a na akú adresu, pričom platba mala byť prevedená prostredníctvom služby Western Union Maďarsko na ním uvedené meno. Poškodenej ďalej povedal, že za uvedený prevod bude účtovaný poplatok 127 eur, a taktiež jej nadiktoval telefónne číslo, na ktoré mala potvrdiť zaslanie peňazí a nadiktovať číslo kódu prideleného k transakcii.

„Popradčanka v obave o zdravie svojho vnuka na pošte vložila požadovanú sumu 3000 eur a uhradila aj spomínaný poplatok. Následne telefonicky potvrdila zaslanie peňazí a nadiktovala pridelený kód k vykonanej transakcii,“ doplnil hovorca. Informácie o vnukovej nehode sa však ukázali ako nepravdivé. Popradský vyšetrovateľ preto začal v danom prípade trestné stíhanie pre zločin podvodu.

„Podvodníci majú na bezbranných seniorov pripravených niekoľko vymyslených príbehov a fínt, prostredníctvom ktorých sa od nich snažia vylákať peniaze, alebo okradnúť o celoživotné úspory priamo v domácnosti,“ upozornil Džobanik. Polícia v tejto súvislosti vyzýva seniorov na opatrnosť, aby nepožičiavali peniaze ľuďom, ktorých nepoznajú, nevyberali pre cudzích peniaze z bankomatu alebo z osobných účtov a každú situáciu, ktorá im bola oznámená, si radšej preverovali.