Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Dôchodkyňa z Tornale prepísala vlastný dom na cudzích ľudí

podvedená dôchodkyňa Helena Demjénová FOTO TASR/Ján Siman

Dôchodkyňa sama nevedela, čo podpisuje. Súd koncom mesiaca rozhodne, kto je ozajstným majiteľom domu.

Tornaľa 6. marca (TASR) - Zo zločinu podvodu obvinili policajti v Revúcej dvojicu, ktorá zneužila zlú finančnú situáciu dôchodkyne z Tornale a takmer ju pripravila o strechu nad hlavou. Ako pre TASR povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová, prípad je stále v štádiu vyšetrovania.

Polícia obvinila 29-ročnú Miroslavu a 36-ročného Ivana z Veľkého Ďura v spolupáchateľstve. Využili finančné problémy Heleny Demjénovej a pripravili ju o dom. "Mala som pôžičku, ktorú som nevedela splácať. Ponúkli sa, že mi pomôžu a hneď na mňa vyrukovali s množstvom papierov. Tie som mala len rýchlo podpísať, lebo sme ešte museli stihnúť notára v Revúcej. Netušila som, čo podpisujem. Fakt je, že od spoločnosti, kde som mala pôžičku som po čase dostala list, že mám dlh vyrovnaný. Až potom som sa dozvedela, že toto mám novým dlžníkom splácať ako nájomné, pretože som na ich meno prepísala dom. Po čase však syn prišiel o prácu a ja som ich požiadala o odklad a splátkový kalendár nájomného, pretože sama som splátky nevedela zvládnuť. Namiesto toho mi prišli predstaviť nového majiteľa domu a ja som sa mala do troch dní vysťahovať. Teraz čakám na súdne pojednávanie, ktoré bude koncom tohto mesiaca a na ňom sa má rozhodnúť, kto je majiteľom domu," vysvetlila Demjénová.

dom Heleny Demjénovej
FOTO TASR/Ján Siman


Dvojica podvodníkov zaplatila za dôchodkyňu približne 3000 eur. Jej dom predali za 18.000 eur. Noví majitelia domu sa domáhajú vlastníckych práv, pretože predali vlastný byt, aby zaplatili za nové bývanie. Podľa Faltániovej polícia nemá v súčasnosti poznatky o tom, že by obvinení mali na svedomí viacero podobných skutkov. Podľa zistení TASR však spor o vlastníctvo domu riešia aj v obci Vysoká pri Morave v okrese Malacky. Sprostredkovateľom obchodu mal byť muž s rovnakým priezviskom z Veľkého Ďura, ako v prípade podvedenej dôchodkyne z Tornale. Polícia bude tieto informácie preverovať. Nie je vylúčené, že takto podvedených je oveľa viac, no pre zložitosť dokazovania podvodu to zatiaľ polícii neohlásili. "Ak by sa však našli ďalší ľudia, ktorí sa dostali do problémov podľa podobného scenára, podozrenie z podvodu môžu ohlásiť polícii aj dodatočne," dodala Faltániová.