Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Pohronské múzeum vystaví kópiu Munkácsyho obrazu Kristus pred Pilátom

Počas podujatia sa v múzeu svojím koncertom o 19.00 h predstavia aj žiaci Základnej umeleckej školy v Novej Bani.

Nová Baňa 16. mája (TASR) - Do medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa v tomto roku opäť zapojí aj novobanské Pohronské múzeum. Svoje brány tak netradične vo večerných hodinách otvorí pre verejnosť v sobotu 19. mája.

Okrem trvalých expozícií ponúkne návštevníkom aj aktuálne výstavy: Štefan Nécsey – maliar a obdivovateľ prírody a výstavu víťazných detských výtvarných a literárnych prác III. ročníka súťaže Dodekova Nová Baňa. Pripravená je aj výstavka obrazov Karola Dodeka, od úmrtia ktorého v tomto roku uplynulo 90 rokov.

V premiére bude vystavené rozmerné dielo – kópia známeho Munkácsyho obrazu Kristus pred Pilátom, ktoré mal Dodek možnosť načrtnúť si pri príležitosti svojej návštevy na Svetovej výstave v Paríži v roku 1900.

"Uvidíte tiež inštaláciu prekrásnych zdobených ľudových čepcov z nášho regiónu, ktoré sú z našich zbierok," informovali z Pohronského múzea.

Počas podujatia sa v múzeu svojím koncertom o 19.00 h predstavia aj žiaci Základnej umeleckej školy v Novej Bani. O 20.00 h bude nasledovať prednáška Ladislava Vinczeho zo Štátneho archívu v Nitre - pobočka Levice, ktorý priblíži osobnosť a dielo Štefana Nécseyho a tiež jeho bohatú zberateľskú činnosť, ktorú pred viac ako 100 rokmi vyvíjal aj v Novej Bani a jej okolí.