Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Pitná voda na Pohode bola v poriadku, na výsledky úžitkovej sa čaká

Návštevníci 16. ročníka multižánrového festivalu Bažant Pohoda sa sprchujú počas druhého festivalového dňa 6. júla 2012 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

. Vyplýva to z prvých výsledkov laboratórnych vyšetrení, ktoré má Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k dispozícii. Informáciu TASR poskytla jeho hovorkyňa Lenka Skalická.

Bratislava 10. júla (TASR) - Pitná voda na festivale Pohoda bola v poriadku. Vyplýva to z prvých výsledkov laboratórnych vyšetrení, ktoré má Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k dispozícii. Informáciu TASR poskytla jeho hovorkyňa Lenka Skalická. Normy stanovené legislatívou spĺňala aj voda v bazéne. Hygienici odobrali na skúmanie aj vzorky z úžitkovej vody pri zariadeniach na osobnú hygienu, aj vzorky z jedál. Výsledky zatiaľ nie sú známe.

Vedúci lekár festivalu podľa ÚVZ SR nahlásil, že počas víkendu bolo ošetrených 142 ľudí, ktorí mali problémy so zvracaním, hnačkami a zvýšenou teplotou. "Veľká časť chorých uvádzala pitie úžitkovej vody alebo umývanie zubov v nej," informovala Skalická. Väčšinu ošetrili na mieste, na priebeh ochorení malo vplyv aj extrémne teplo počas víkendu. Prví pacienti sa však objavili ešte pred otvorením festivalu vo štvrtok 5. júla. "Od začiatku festivalu bolo ošetrených pre niektoré z príznakov indikujúcich suspektné alimentárne ochorenie 187 osôb," informovala hovorkyňa. Ďalej uviedla, že vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne bolo v pondelok (9.7.) hospitalizovaných 16 pacientov s príznakmi dehydratácie. Vzorky odobrali ôsmim, u troch bol potvrdený norovírus.

Počet návštevníkov festivalu, ktorí už navštívili lekára v zariadeniach Univerzitnej nemocnice v Bratislave stúpa. V pondelok ich vyšetrili 20 a ďalších 10 hospitalizovali. Podľa informácií od hovorkyne nemocnice Petry Maťašovskej dnes evidujú už 30 vyšetrených a 17 hospitalizovaných. "Okrem niekoľkých prehriatí organizmu a drobných úrazov, evidujeme najmä pretrvávajúce žalúdočné problémy," povedala Maťašovská. Pacienti podľa nej tvrdili, že pili vodu, o ktorej si mysleli, že je pitná. "Viacerí sa domnievajú, že ich ťažkosti môžu súvisieť aj s jedlom, ktoré na festivale konzumovali," povedala.

Najakútnejšie stavy hospitalizujú na klinike infektológie a geografickej medicíny na Kramároch. "Ide o prípady, keď hnačkové ochorenie sprevádzajú horúčky, zvracanie, malátnosť až stavy kolapsu," dodala. Pacienti podľa nej zostanú v nemocnici pravdepodobne štyri až päť dní.

Bratislavská polícia už v súvislosti s ochoreniami na festivale prijala jedno trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. TASR to potvrdila policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Trestné oznámenie bratislavská polícia odstúpi kolegom v Trenčianskom kraji.

Informácie s výsledkami kontrol hygienikov by sa podľa PR manažéra Pohody Mária Gešvantnera mali objaviť aj na internetovej stránke festivalu. Pohoda je už niekoľko rokov najväčším hudobným festivalom na Slovensku. Uplynulý víkend ju navštívilo približne 30.000 ľudí.