Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kandidát R.Blaško: V Pezinku dochádza k sabotáži krajských volieb

Rastislav Blaško Foto: Rastislav Blaško

Primátor Oliver Solga tvrdenie odmieta a zvažuje podanie trestného oznámenia.

Pezinok 6. októbra (TASR) – Kandidát na predsedu a poslanca Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Rastislav Blaško sa sťažuje na sabotáž krajských volieb v Pezinku zo strany vedenia mesta a primátora Olivera Solgu. Primátor toto tvrdenie odmieta a zvažuje podanie trestného oznámenia.

K sabotáži volieb v Pezinku podľa Blaška dochádza tak, že mesto neplní literu zákona 303/2001 o voľbách do samosprávnych krajov. "Mestský úrad v Pezinku pod vedením primátora Olivera Solgu sabotuje voľby do orgánov BSK tým, že oznámenie, ktoré má podľa zákona doručiť každému voličovi, sa nedoručuje samostatne v osobitnej obálke na meno do schránok," tvrdí Blaško. Oznámenia sa podľa jeho slov doručujú do bytových domov tak, že neznámy počet oznámení je vhodených do spoločnej schránky, čím dochádza k neinformovaniu voličov o konaní volieb. "Buď ide o zámernú sabotáž s cieľom, aby bola čo najnižšia účasť vo voľbách do BSK v meste Pezinok, čo vyhovuje práve primátorovi Oliverovi Solgovi pre jeho znovuzvolenie, alebo ide o lajdáckosť," skonštatoval Blaško.

Takéto prípady boli podľa neho zaznamenané v bytových domoch na sídlisku Muškát v Pezinku, kde oznámenia mali skončiť v spoločných stojanoch pre propagačné materiály. Blaško tvrdí, že túto záležitosť postúpil na prešetrenie Krajskej volebnej komisii pre voľby do orgánov BSK.

Primátor Pezinka Oliver Solga, ktorý kandiduje na post poslanca Zastupiteľstva BSK, tvrdí, že Blaško zavádza verejnosť. "Cituje nesprávny – zrušený zákon a dopúšťa sa zároveň hrubého znevažovania práce pracovníčok Mestského úradu v Pezinku, ktoré pripravujú voľby do samosprávnych krajov. Voľby do VÚC sa riadia zákonom 180/2014, a nie ako uvádza Blaško, ktorý citoval zrušený zákon 303/2001," povedal pre TASR Solga. Primátor Pezinka tvrdí, že Blaško vo svojom vyhlásení o sabotáži volieb hrubo očierňuje jeho osobu, a preto bude zvažovať následné právne kroky vrátane trestného oznámenia.

"Som presvedčený, že jeho vyhlásenia sú len zúfalou prezentáciou človeka, pre ktorého všetky doterajšie voľby, v ktorých kandidoval, dopadli katastrofálne," podotkol Solga. TASR oslovila aj Volebnú komisiu pre voľby do VÚC v Bratislavskom kraji, reakciu zatiaľ neposkytla.