Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Petržalka eviduje takmer 4600 psov, za ktorých majitelia zaplatili daň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyššia daň, a to 67 eur, sa týka psov v bytoch s kohútikovou výškou viac ako 43 centimetrov. Za menšieho psa zaplatí jeho majiteľ ročne 34 eur.

Bratislava 25. mája (TASR) – Miestny úrad v bratislavskej Petržalke eviduje takmer 4600 psov. Za tých ich majitelia zaplatili tento rok na miestnej dani vyše 150.000 eur. V porovnaní s minulým rokom je to takmer o 20.000 eur menej.

"Psičkári, ktorí majú zaplatenú daň za psa, sa s ním môžu bezplatne zúčastniť na základnom výcviku v psom parku na Wolkrovej ulici a dostanú 300 kusov vrecúšok na psie exkrementy," priblížia Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Najvyššia daň, a to 67 eur, sa týka psov v bytoch s kohútikovou výškou viac ako 43 centimetrov. Za menšieho psa zaplatí jeho majiteľ ročne 34 eur. Pes chovaný v rodinnom dome stojí svojho majiteľa 17 eur, a to bez rozdielu veľkosti psa. Od začiatku tohto roka majú úľavu na dani osamelí dôchodcovia a ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. Podľa nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) platia rovnakú čiastku, teda 17 eur ročne bez ohľadu na výšku psa. Donedávna totiž za väčšieho psa platili 67 eur a výška dane 17 eur sa týkala len malých psov.

Psičkári majú k dispozícii tri výbehy pre psov. Okrem výbehu s cvičiskom na Wolkrovej ulici s rozlohou 11.000 metrov štvorcových, je to aj výbeh o rozlohe vyše tisíc metrov štvorcových na Holíčskej ulici a výbeh na ploche takmer 23 árov pri Panónskej ceste, neďaleko obratiska autobusov na Vyšehradskej ulici.

"Našou ambíciou je každý rok vybudovať jeden oplotený výbeh pre psov, určite ďalší pribudne tento rok, lokalita ešte nie je presne určená, v hre je viacero možností," doplnila Vnenková. V rozpočte má mestská časť na jeho vybudovanie vyčlenených 20.000 eur.

Peniaze sú súčasťou tohtoročného balíka 62.000 eur, ktorý samospráva plánuje minúť "na psičkárov". Z nich sa bude uhrádzať zber psích exkrementov, teda vyprázdňovanie a čistenie košov, dopĺňanie vrecúšok do nich a taktiež zabezpečenie vrecúšok pre tých, ktorí zaplatia za svojho psa daň.