Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Partizánske opravilo plot, železnice chcú nájom

Na snímke portrét atléta Mateja Tótha na jednom z panelov v Partizánskom 16. augusta 2017. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ich realizáciu zabezpečilo cez sponzorov mesto Partizánske, to ich chce dostať spolu s ďalšími do nájmu, aby mohlo tento majetok ŽSR zveľadiť.

Partizánske 16. augusta (TASR) - Na štyroch paneloch, ktoré oddeľujú železničnú stanicu a koľaje od cesty v Partizánskom, sú už dlhšie obdobie namaľované grafiti portréty Dominiky Cibulkovej, Zdena Cháru, Petra Sagana a Mateja Tótha. Ich realizáciu zabezpečilo cez sponzorov mesto Partizánske, to ich chce dostať spolu s ďalšími do nájmu, aby mohlo tento majetok Železníc SR (ŽSR) zveľadiť. Problémom však je podľa samosprávy cena, ktorú štátna firma od nej pýta.

"Po tom, ako to bolo medializované, železnice začali pátrať, kto im poškodil majetok, ktorý bol predtým poškodený a sponzori ho na podnet mesta opravili a zároveň sme zabezpečili aj peknú výzdobu v podobe grafiti portrétov, ktoré znázorňujú jednotlivých úspešných športovcov v rámci našej republiky," načrtol primátor Jozef Božik.

Samospráva má záujem získať panely do symbolického nájmu, za týmto účelom aj rokuje so ŽSR. O nájom panelov sa pritom snažila aj pred rokom a pol, keď začala s procesom ich obnovy, k dohode však nedošlo. "Keď sme čakali viac ako rok a pol, tak som si povedal nič, urobme prvé štyri, bude to pekné a potom, pevne verím, sa zobudia," vysvetlil Božik.

Teraz podľa neho prišla samospráve odpoveď, že jej ŽSR panely prenajmú za 2000 eur ročne. "Ja som bol prekvapený a šokovaný, ako je možné, že štát chce zarábať na samospráve, pričom tá má ambíciu postarať sa o štátny majetok, o ktorý sa štátna spoločnosť nedokáže postarať niekoľko desaťročí. Nič viac nechceme, chceme tie panely, ktoré sú zdevastované, opraviť, vymaľovať a dať tam grafiti portréty slovenských osobností," zdôraznil s tým, že portréty osobností nepovažuje za reklamu a mesto chce so ŽSR ďalej rokovať.

Štyri podobizne športovcov nastriekali v Partizánskom podľa vyjadrenia železníc bez ich vedomia a súhlasu, žiadosť mesta o prenájom 29 dielcov betónového oplotenia evidujú. "Podľa platných predpisov ŽSR stanovili výšku ročného prenájmu na úplne dolnej hranici, a to 60 eur za prenájom jedného panela ročne," uviedla v reakcii ich hovorkyňa Martina Pavliková.

Štátna spoločnosť je však podľa nej naklonená vzájomnej spolupráci s mestom, pokiaľ ide o celospoločensky prospešné akcie s cieľom skultúrnenia a zveľadenia priestorov. "Uvedené aktivity však musia byť realizované na základe platného zmluvného vzťahu za predpokladu, že pôjde o výhradne nekomerčné aktivity vyobrazení na uvedených paneloch, s tematikou mesta, železnice či histórie a že uvedené návrhy námetov budú vopred ŽSR schválené. Tiež budú v zmluvnom vzťahu presne zakotvené povinnosti zmluvnej strany, čo sa týka starostlivosti o vyobrazené diela. Za týchto podmienok sú ŽSR prístupné stanoviť symbolickú cenu za prenájom," ozrejmila.

ŽSR spravujú majetok štátu a pri jeho nakladaní sú povinné v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi rešpektovať zásady hospodárnosti, efektívnosti a účelnosti, dodala Pavliková.




Na snímke portrét tenistky Dominiky Cibulkovej na jednom z panelov v Partizánskom 16. augusta 2017
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Na snímke portrét cyklistu Petra Sagana na jednom z panelov v Partizánskom 16. augusta 2017.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Na štyroch paneloch, ktoré oddeľujú železničnú stanicu a koľaje od cesty v Partizánskom, sú už dlhšie obdobie namaľované grafiti portréty tenistky Dominiky Cibulkovej, hokejistu Zdena Cháru, cyklistu Petra Sagana a chodca Mateja Tótha. Ich realizáciu zabezpečilo cez sponzorov mesto Partizánske, to ich chce dostať spolu s ďalšími do nájmu, aby mohlo tento majetok Železníc SR (ŽSR) zveľadiť. Problémom však je podľa samosprávy cena, ktorú štátna firma od nej pýta. Partizánske, 16. augusta 2017.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa