Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Oravské lyžiarske strediská sú pripravené na sezónu, čakajú na mrazy

Zverovka - Spálená v Západných Tatrách. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prevádzkari čakajú už iba na vytrvalejšie mrazy, ktoré im umožnia spustiť technické zasnežovanie svahov v dostatočnom predstihu pred vianočnými sviatkami.

Dolný Kubín 23. novembra (TASR) – Všetky lyžiarske strediská v oravskom regióne sú pripravené na začiatok blížiacej sa zimnej sezóny. Prevádzkari čakajú už iba na vytrvalejšie mrazy, ktoré im umožnia spustiť technické zasnežovanie svahov v dostatočnom predstihu pred vianočnými sviatkami.

"Zasnežovacie delá sú v pohotovosti. Máme prichystané plné nádrže vody, ozaj už iba čakáme, kedy sa teplota ovzdušia dostane pár stupňov stabilne pod bod mrazu. Hneď, ako sa tak stane, tak ideme na to, lebo sa nedá spoliehať len na prírodný sneh," uviedol pre TASR riaditeľ strediska Roháče - Spálená pri Zuberci Ladislav Kvak.

Finalizáciu príprav potvrdil aj vedúci prevádzky strediska na Kubínskej holi Peter Madera. "Dôkladne sme otestovali dopravné zariadenia a zasnežovací systém. Pozorne sledujeme prognózy meteorológov. Na budúci týždeň predpovedajú mrazy. Potrebujeme dva - tri dni na zmrznutie pôdneho podkladu a môžeme začať zasnežovať," vysvetlil.

"Aj v tradične najstudenšom kúte Slovenska čakáme iba na mrazivé počasie. Zatiaľ sa nás nezmocňuje žiadna nervozita, nikam sa neponáhľame. Ešte je dosť času do polovice decembra, kedy chceme mať dokonale pripravené naše zjazdové trate na nával vianočných návštevníkov," dodal manažér lyžiarskeho strediska v Oravskej Lesnej Jozef Fajčák.