Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Okolie obce Pružina skrýva poklady nevyčísliteľnej hodnoty

Obec Pružina Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

"Od krasovej vody nie je ďaleko k jaskyniam. V Strážovských vrchoch, alebo v okolí Pružiny je niekoľko desiatok až stoviek jaskýň," priblížil Bohuslav Kortman.

Pružina 16. septembra (TERAZ.sk) - Pružina 15. septembra (TASR) – V okolí obce Pružina ležiacej pod viac ako 1200-metrovým Strážovom, je množstvo krasových prameňov. Od vyvieračiek, ponorov a iných krasových javov v Strážovských vrchoch nie je ďaleko ku jaskyniam. Tie sú spolu s vodou špičkovej kvality podľa predsedu Slovenskej speleologickej spoločnosti Bohuslava Kortmana najväčším bohatstvom obce.


150 jaskýň, ďalšie možno stovky neobjavili


"V okolí Pružiny objavili jaskyniari asi 150 krasových jaskýň, ďalšie desiatky možno čakajú na objavenie. Ide väčšinou o menšie jaskyne puklinového charakteru, ktoré nie sú prístupné verejnosti. Výnimkou je niekoľko jaskýň, ktoré sú svojou veľkosťou výnimočné. V 90. rokoch sme napriek skeptickým vyjadreniam karsológov, geológov a hydrológov objavili na Strážove vo výške viac ako 1000 metrov novú jaskyňu – Četníkovu svadbu, ktorá sa každým rokom rozrastala a dnes má už asi 1200 metrov. Jej priestory sú porovnateľné s mnohými známymi jaskyňami na Slovensku," povedal Kortman s tým, že posledné skúmania naznačujú, že Četníkova svadba ešte neodhalila celé svoje tajomstvo a je predpoklad, že je prepojená s ďalšími jaskyňami.

Pripomenul, že Strážovské vrchy nie sú na jaskyne až také bohaté, ako napríklad Slovenský kras, no práve pestrosť reliéfu, geomorfologická tvárnosť je veľmi typická pre Strážovské vrchy, čo sa prejavuje nielen na povrchu, ale aj v podzemí. Najväčšími jaskyňami v okolí Pružiny sú Dúpna, Četníkova svadba, Jánošíková jaskyňa, Otcova jaskyňa, Priepasť medzi kačkami a Strážovská priepasť. Sprístupnené sú len čiastočne s časovým obmedzením. "Niektoré z nich sú hlboké priepasti, takže ich nenechávame prístupné kvôli bezpečnosti turistov. Druhým dôvodom sú vzácne živočíchy a útvary, ktoré sa v jaskyniach skrývajú. Napríklad v Pružinskej Dúpnej jaskyni žije deväť druhov netopierov," zdôvodnil Kortman ochranu jaskýň, ktoré už roky objavujú členovia považskobystrického jaskyniarskeho klubu Strážovské vrchy spolu s kolegami z Dubnice nad Váhom.


Neoceniteľný drahokam, voda


Ďalším neoceniteľným pokladom okolia Pružiny je podľa Kortmana tamojšia voda. Ako zdroj pitnej vody ho využívajú nielen okolité obce, ale napríklad aj Púchov či Dubnica nad Váhom. Časť z nej sa vo firme niekoľko kilometrov pod Pružinou spracováva na komerčné účely. Podľa odborníkov je to jedna z najkvalitnejších vôd na Slovensku, nepotrebuje žiadnu úpravu a ak sa aj upravuje, tak len kvôli tomu, aby splnila štátne normy.

K raritám najvyššieho vrchu Strážovských vrchov Strážova patrí podľa Kortmana skutočnosť, že má niekoľko vrcholov, z ktorých každý má viac ako 1000 metrov a stretávajú sa na nich hranice piatich okresov – Ilavského, Púchovského, Považskobystrického, Žilinského a Prievidzského.