Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Ochranári z Popradu začali stavať zátarasy proti žabám

Ochranári zo Správy TANAP-u začali s výstavbou zátarás pri hlavných cestách Foto: TASR

Dohromady by mali postaviť pod Tatrami približne dva až tri kilometre zátarás. Ďalšie postavia aj na liptovskej a oravskej strane Tatier.

Poprad 15. apríla (TASR) – Ochranári zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) dnes začali s výstavbou zátarás pri hlavných cestách, ktoré by mali zabrániť tiahnucim žabám vstupu na vozovku. "Vždy začíname na jar, keď je prvé oteplenie, zem rozmrzne a žaby začnú tiahnuť. Robíme to v úseku za popradskou mestskou časťou Matejovce v smere na Veľkú Lomnicu, následne budeme pokračovať do obce Mlynčeky a zátarasy chceme postaviť aj pri bývalom eurokempe pred Tatranskou Lomnicou," objasnil pre TASR strážca zo Správy TANAP Pavol Tajboš.

Zátarasy postavia aj na liptovskej a oravskej strane Tatier

Dohromady by mali postaviť pod Tatrami približne dva až tri kilometre zátarás. Ďalšie postavia aj na liptovskej a oravskej strane Tatier. "Žaby tiahnu na také mokriny, tu za Matejovcami je staré koryto rieky Poprad, kam prechádzajú, tam nakladú vajíčka a vracajú sa naspäť k rieke Poprad," doplnil Tajboš. Tieto zábrany sa robia kvôli tomu, aby žaby neprechádzali cez cestu, ale ostali pri zátarasách. Odtiaľ ich môžu ochranári následne pozbierať a preniesť bezpečne na druhú stranu, aby ich neprešli autá.

"Prvé žaby už tiahli, takže teraz je ideálne počasie na výstavbu týchto zátarás. Robí sa to tak, že sa vykope ryha, do ktorej sa zloží fólia, tá sa následne spevní drevenými tyčkami. Teraz skúšame novú tvrdšiu fóliu a kombinujeme ju s mäkšou vyššou fóliou, žaby by to nemali preskočiť," vysvetľuje Tajboš.



Ochranári sa takýmto spôsobom snažia zamedziť hynutiu žiab. Pod Tatrami sa vyskytuje predovšetkým skokan zelený a ropucha. Výstavbu zábran by chceli ukončiť tento týždeň. Situáciu pri hlavnej štvorprúdovej ceste za Matejovcami v smere do Veľkej Lomnice však trochu komplikuje hustá premávka. Ochranári tak žaby nemôžu prenášať vo vedrách priamo na druhú stranu, ale musia cestu obchádzať.