Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obnovu požiarom poškodenej budovy na Hlavnom námestí stále pripravujú

Na snímke hasiči zasahujú na Hlavnom námestí 28. novembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - HaZZ

Na Hlavnom námestí vypukol 28. novembra 2018 popoludní na vianočných trhoch v jednom zo stánkov požiar a rozšíril sa na priľahlú budovu.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Obnovu historickej budovy na bratislavskom Hlavnom námestí, ktorú koncom novembra 2018 poškodil požiar, jej majiteľ - poisťovňa Kooperativa - naďalej pripravuje. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illášová s tým, že krajským pamiatkovým úradom už bola schválená architektonická štúdia obnovy budovy a zároveň projektová dokumentácia na obnovu hlavného priečelia zasiahnutého požiarom.

"V nadväznosti aktuálne dokončujeme realizačnú projektovú dokumentáciu na obnovu budovy. Termín dokončenia rekonštrukcie je závislý od celého priebehu rekonštrukcie, ktorý musí byť v súlade s možnosťami obnovy národnej kultúrnej pamiatky a obnovy chránených prvkov," spresnila Nosková Illášová.

Na jar sa na budove realizoval pamiatkový prieskum fasády, ešte predtým sa vykonávali čistiace práce. Proces obnovy národnej kultúrnej pamiatky rieši poisťovňa v súčinnosti s bratislavským magistrátom a Krajským pamiatkovým úradom Bratislava.

Na Hlavnom námestí vypukol 28. novembra 2018 popoludní na vianočných trhoch v jednom zo stánkov požiar a rozšíril sa na priľahlú budovu. Požiar vznikol po výbuchu propán-butánových fliaš. Zranila sa pri ňom jedna osoba. Škodu v tom čase predbežne odhadli na viac ako 200.000 eur.

Stánok však podľa magistrátu nebol súčasťou vianočných trhov hlavného mesta. Samospráva tvrdí, že majitelia stánku nemali podpísanú nájomnú zmluvu s mestom a ani nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. Polícia začala krátko po udalosti trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.