Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Obec Cabaj - Čápor zrekonštruovala z eurofondov námestie i školu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

My v obciach síce až tak veľmi necítime rozdiel v tom, kto konkrétne zastupuje Slovensko v EP, ale samozrejme vidíme, že vďaka európskym peniazom sa zlepšuje aj náš život, hovorí Jana Lencesová.

Cabaj - Čápor 25. mája (TASR) - Sobotné voľby do Európskeho parlamentu majú v obci Cabaj – Čápor v okrese Nitra pokojný priebeh. Účasť zatiaľ nie je vysoká, členovia okrskovej volebnej komisie očakávajú, že sa zvýši vo večerných hodinách. „Zatiaľ sme v súvislosti s voľbami nezaznamenali žiadne problémy. Voliť chodí najmä stredná veková kategória,“ potvrdila zapisovateľka volebného okrsku číslo 4 v kultúrnom dome Čápor Alena Sedláková.

Podľa obyvateľky obce Jany Lencesovej je dôležité, aby si ľudia zvolili svojich zástupcov v Európskom parlamente. „My v obciach síce až tak veľmi necítime rozdiel v tom, kto konkrétne zastupuje Slovensko v Európskom parlamente, ale samozrejme vidíme, že vďaka európskym peniazom sa zlepšuje aj náš život,“ skonštatovala.

Obec Cabaj – Čápor z dotácie Európskej únie zrekonštruovala námestie, ktoré sa stalo centrom kultúrneho i spoločenského života v obci. Z eurofondov získala na jeho rekonštrukciu viac ako 361.000 eur. Pred pár rokmi sa podarilo z európskych peňazí zrekonštruovať miestnu základnú školu. V tomto roku by mala pribudnúť aj nová materská škola Motýlik Nový Cabaj s kapacitou 40 detí. Projekt v spolupráci s obcou pripravila spoločnosť Azet Servis. Schválená výška nenávratného finančného príspevku zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu predstavuje 241.200 eur. Ukončenie realizácie hlavných aktivít projektu je naplánované na október tohto roka.