Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

O mestských financiách možu Bratislavčania spolurozhodnúť na webe

Bratislava, ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Participatívny rozpočet umožňuje obyvateľom hlavného mesta podieľať sa na tvorbe a spolurozhodovať o použití časti verejných financií.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Na oficiálnej internetovej stránke slovenskej metropoly www.bratislava.sk prebieha v týchto dňoch verejné hlasovanie o návrhoch projektov, ktoré predložili Bratislavčania v rámci celomestského participatívneho rozpočtu.

Hlasovanie, ktorým samotní občania priamo preferujú realizáciu jednotlivých aktivít, projektov v roku 2013, sa skončí vo štvrtok (8. novembra) na pravé poludnie. Medzi projektmi, o ktorých sa v týchto dňoch rozhoduje, je napríklad iniciatíva mladých ľudí smerujúca k revitalizácii bývalého kina v Trnávke na otvorené kultúrne, komunitné centrum.

O priazeň Bratislavčanov sa uchádzajú tiež dobrovoľnícke aktivity podporujúce vytváranie zelených zón, záhrad v širšom centre metropoly či výbehov pre psov. Už druhý rok za sebou môže byť úspešný projekt kompostovania, nakladania s biologickým odpadom. Všetky projekty zaradené do verejného hlasovania sú na http://pr.bratislava.sk.

Participatívny rozpočet umožňuje obyvateľom hlavného mesta podieľať sa na tvorbe a spolurozhodovať o použití časti verejných financií. Občania tak nielen volia primátora, poslancov zastupiteľstva, ale sú priamo vťahovaní do procesu rozhodovania o prioritách týkajúcich sa svojho mesta či mestskej časti. Možnosť spolurozhodovať o časti bratislavských financií spustila samospráva v roku 2011 a v tohtoročnom rozpočte sa pre participatívne projekty vyčlenilo 30.000 eur.

Rozhodovanie o úspešných projektoch, návrhoch na vyčlenenie verejných financií pre participatívne projekty v roku 2013 bude ukončené 8. novembra o 17.00 h počas druhého verejného zvažovania v Justiho sieni Primaciálneho paláca.

Informácie poskytol Ľubomír Andrassy, hovorca primátora Bratislavy.