Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitrianski poslanci sa zídu poslednýkrát pred komunálnymi voľbami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci budú rokovať o návrhu parkovacej politiky mesta, o opatreniach na riešenie problémov s neprispôsobivými občanmi, ale aj o etickom kódexe poslanca.

Nitra 17. októbra (TASR) – Nitrianski mestskí poslanci sa vo štvrtok (18.10.) zídu poslednýkrát pred novembrovými komunálnymi voľbami. Rokovať budú o viacerých dôležitých materiáloch. Okrem iného je medzi nimi aj návrh parkovacej politiky mesta, opatrenia na riešenie problémov s neprispôsobivými občanmi, ale aj etický kódex poslanca či rozhodovanie o nakladaní s mestským majetkom.

Nitrianska radnica pracuje na stratégii parkovania už dlhšiu dobu. V materiáli, o ktorom budú rozhodovať poslanci, navrhuje niekoľko východísk pri parkovacej politike mesta. Je medzi nimi značenie parkovacích miest, zjednosmernenie vybraných komunikácií, regulácia spoplatneného parkovania, hľadanie lokalít pre výstavbu nových parkovacích miest a ďalšie opatrenia.

Mestské zastupiteľstvo sa bude zaoberať aj riešením problémov s neprispôsobivými občanmi, ktoré sa predovšetkým v okrajových častiach Nitry stávajú kritickými. Obyvatelia Dražoviec hovoria o rabovaní a strachu vychádzať na ulicu, s podobnými ťažkosťami sa na poslancov obracajú aj občania z mestskej časti Krškany. Poslanci budú rozhodovať o viacerých opatreniach, ktoré by mali pomôcť pri riešení týchto problémov.

Sú medzi nimi kroky zamerané na odstraňovanie čiernych stavieb, na zisťovanie nelegálnych ubytovní, na prácu polície, rozširovanie kamerového systému, ale aj na opatrenia v oblasti vzdelávania a sociálnej oblasti.

Poslanci budú okrem toho rokovať aj o etickom kódexe poslanca, o pravidlách pri výbere dopravcu, o vybavení komunitného centra na Orechovom dvore, kam mesto sťahuje neplatičov, i o nakladaní s majetkom, napríklad o odpredaji časti areálu a skladísk v bývalej kafilérii. Mestské zastupiteľstvo sa opäť zíde 15. novembra, ale už v novom zložení, ktoré vzíde z komunálnych volieb 10. novembra. Nových poslancov bude čakať schvaľovanie rozpočtu na rok 2019.