Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Šéf predstavenstva vodární Dvonč zvažuje právne kroky voči Jurinovej

Primátor Nitry Jozef Dvonč. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Poslankyňa Jurinová obvinila predsedu predstavenstva Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, že nekompetentným vedením spôsobuje právny zmätok.

Nitra 19. júna (TASR) – Poslankyňa Národnej rady SR za hnutie (OĽaNO-NOVA) Erika Jurinová obvinila predsedu predstavenstva Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a. s., (ZsVS) a zároveň primátora Nitry Jozefa Dvonča, že „svojím nekompetentným vedením a pošliapavaním stanov spôsobuje právny zmätok a chaos vo fungovaní predstavenstva ZsVS.“ Dvonč tvrdenia poslankyne Jurinovej odmieta, považuje ich za zavádzajúce s cieľom poškodiť jeho meno. „Zvažujem príslušné právne kroky,“ povedal Dvonč.

Jurinová tvrdí, že v spoločnosti ZsVS vznikol chaos. „ZsVS v zmysle stanov riadi sedemčlenné predstavenstvo, ktoré 5. júna tohto roka pomerom hlasov 4:3 zvolilo nového generálneho riaditeľa, dovtedajšieho výrobno-technického riaditeľa Štefana Štefeka. Po hlasovaní, zrejme na protest, sa vzdal funkcie predsedu predstavenstva Jozef Dvonč. Na druhý deň 6. júna zaslal Dvonč všetkým členom dozornej rady list, v ktorom vzal späť svoje vzdanie sa a zároveň spochybnil zvolenie Štefeka za generálneho riaditeľa,“ tvrdí Jurinová. Podľa jej slov spochybnil Dvonč voľbu riaditeľa tým, že hlas Martina Tomčányiho, primátora Serede, bol neplatný, pretože funkcia člena predstavenstva údajne zanikla 15. februára 2016 uplynutím piatich rokov od jeho zvolenia.

„Toto tvrdenie sa opiera o ustanovenie Obchodného zákonníka, pričom ale v stanovách ZsVS je funkčné obdobie člena predstavenstva štvorročné a končí až dňom zvolenia jeho nástupcu,“ skonštatovala Jurinová. Podľa jej slov 7. júna 2017 došlo k výmazu Tomčányiho z obchodného registra ku dňu 15. februára 2016. „Z registra je tiež zrejmé, že aj ďalšiemu členovi predstavenstva, primátorovi Levíc Štefanovi Mišákovi, rovnako skončilo funkčné obdobie dňom 19. decembra 2016. Túto skutočnosť Dvonč akosi zabudol uviesť a Mišák je tak ku dnešnému dňu stále členom predstavenstva,“ tvrdí Jurinová.

Tvrdí, že Dvonč spôsobuje právny zmätok a chaos vo fungovaní predstavenstva. „Pri spoločnosti, ktorá narába s majetkom 440 miliónov eur, však toto považujem za mimoriadne znepokojujúce, nakoľko akékoľvek protizákonné kroky môžu viesť k praktickému znefunkčneniu spoločnosti, ktorá dodáva pitnú vodu pre 507 miest a obcí a viac ako 900.000 občanov.“

Predseda predstavenstva ZsVS Dvonč tvrdí, že informácie Jurinovej sa nezakladajú na pravde. „V plnej miere sa dištancujem od uvedených skutočností a praktík, ktoré popisuje poslankyňa Jurinová. Pri výkone svojej funkcie sa riadim dokumentmi spoločnosti, uzneseniami predstavenstva a zákonmi SR. V prípade vážnych rozhodnutí sú tieto konzultované s odborníkmi a rozhodnutia sú schválené v kolektívnych orgánoch predstavenstva a dozornej rady,“ reagoval Dvonč na tvrdenia Jurinovej.