Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Nitrianskom kraji zaznamenali nárast akútnych respiračných ochorení

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Najvyššia chorobnosť z hľadiska veku bola zaznamenaná v skupine detí vo veku od nula do päť rokov.

Nitra 30. januára (TASR) - Zdravotníci v Nitrianskom kraji zaznamenali v štvrtom kalendárnom týždni nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 18 percent oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu. Z celkového počtu 6481 nahlásených akútnych respiračných ochorení tvorili 16 percent chrípkové ochorenia, informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

Najvyššia chorobnosť z hľadiska veku bola zaznamenaná v skupine detí vo veku od nula do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 116 osôb. Najčastejšími komplikáciami boli zápaly prínosových dutín, nasledovali zápaly pľúc a zápaly stredného ucha.

Vírus chrípky typu A bez bližšej špecifikácie bol potvrdený u 47 pacientov, predovšetkým v okresoch Nové Zámky, Nitra a Levice. Vírus chrípky typu B bez bližšej špecifikácie potvrdili zdravotníci v dvoch prípadoch.

Výchovno-vzdelávací proces bol z dôvodu zvýšeného výskytu akútnych respiračných ochorení prerušený v 26 školských zariadeniach. Zatvorených bolo 14 materských škôl, desať základných škôl, odborné učilište i špeciálna základná škola.