Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nitrianska komunitná nadácia podporí deväť projektov pre rozvoj kraja

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Občianske združenie Ďarmoty vďaka grantu bude môcť oživiť tradíciu včelárstva vo vinohradoch v Golianove.

Nitra 21. apríla (TASR) – Nitrianska komunitná nadácia (NKN) podporí deväť verejnoprospešných projektov v Nitrianskom kraji. V rámci štvrtého ročníka programu Reydel pre Nitru na ne vyčlenila sumu 10.270 eur.

Do grantového kola sa celkovo prihlásilo 25 neziskových projektov z rôznych oblastí. Podporu získal zámer vytvorenia HideDepa, v rámci ktorého bude vytvorená bezplatná verejná cyklodielňa priamo v komunitno-športovom priestore Hidepark Nitra.

Občianske združenie Ďarmoty zasa vďaka grantu bude môcť oživiť tradíciu včelárstva vo vinohradoch v Golianove. „V septembri 2017 bola otvorená materská škola pre deti s autizmom v Spojenej škole na Červeňovej ulici v Nitre. Malí škôlkari potrebujú na hru a pobyt vonku bezpečné exteriérové hracie prvky, ktoré budú zakúpené vďaka grantu,“ uviedla PR manažérka NKN Natália Zákopčanová.

Nadácia podporí aj projekt Základnej školy v Lehote, ktorá chce svoju záhradu prebudovať na učebňu v prírode. Financie získal aj zámer Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského, ktorá pre svojich žiakov pripraví exkurzie a workshop s odborníkmi na renesančnú a barokovú hudbu.

Občianske združenie ŠOK vďaka dotácii zorganizuje v septembri verejné cvičenie s profesionálnymi lektormi v outdoorovom priestore. „Skupina aktívnych senioriek v gymnastickej skupine Gymnasion získala grant na zakúpenie športových úborov, tanečných kostýmov a lôpt. Podporili sme aj Súkromné konzervatórium a ich pripravovaný muzikál Mníšky. Grant získala aj spevácka skupina Senior, ktorá ho využije na kúpu jednotného oblečenia pre svojich členov,“ dodala Zákopčanová.