Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Nitre zreštaurujú viaceré sochárske diela a pamiatky

Nitra, ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mesto vyčlenilo na opravy menších sochárskych diel vyše 55.000 eur. Sú medzi nimi sakrálne objekty i diela známeho sochára Tibora Bártfaya.

Nitra 22. augusta (TASR) – V priebehu roka 2017 pribudne v Nitre viacero zrekonštruovaných pamiatok a pamätihodností. Mesto vyčlenilo na opravy menších sochárskych diel vyše 55.000 eur. Sú medzi nimi sakrálne objekty i diela známeho sochára Tibora Bártfaya.

Ako informovala radnica, naplánované je reštaurovanie Súsošia svätého Júliusa a svätej Anny s dieťatkom v mestskej časti Janíkovce. Mesto už okrem toho začalo aj s rekonštrukciou Mariánskeho stĺpa na Svätoplukovom námestí a obnovou prejde aj náhrobník jazykovedca a národovca Jána Damborského.

Z balíka určeného na revitalizáciu pamiatok budú zreštaurované aj tri diela od Tibora Bártfaya. Magistrát naplánoval rekonštrukciu sochy vojaka na cintoríne prvej svetovej vojny v Mlynárciach. Opravovať sa budú aj plastiky Kvet a Siréna, ktoré sú v súčasnosti uložené v priestoroch Základnej umeleckej školy J. Rosinského.

Podľa radnice rekonštrukcie umeleckých diel prevyšujú počet opráv v iných krajských mestách. „Obnovené pamiatky sa potom výraznou mierou prejavujú v oblasti formovania vzťahu k hodnotám zachovaného kultúrneho dedičstva. Na stav kultúrnych pamiatok však majú negatívny vplyv nielen poveternostné podmienky, ale aj negatívne správanie obyvateľov mesta Nitry, ktorí tieto artefakty zámerne poškodzujú,“ upozornil magistrát.