Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NESROVNAL: Nemienim už tolerovať, že zlý zákon rozoštváva Bratislavu

V diskusnej relácii Hlavné mesto primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: screenshot/TABLET.TV

V diskusnej relácii HLAVNÉ MESTO to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uviedol v súvislosti so situáciou okolo výstavby náhradných nájomných bytov.

Bratislava 10. júna (TABLET.TV) – Zlý zákon už ďalej nemôže spôsobovať napätie medzi hlavným mestom a mestskými časťami. V diskusnej relácii Hlavné mesto to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uviedol v súvislosti so situáciou okolo výstavby náhradných nájomných bytov. Šéf hlavného mesta jednoznačne deklaroval, že situáciu musí začať riešiť Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR , ale tak, aby nespôsobilo ďalšiu vlnu hádok medzi Bratislavčanmi.

Nesrovnala k vyjadreniam podnecujú okolnosti, ktoré sprevádzali plánovanú výstavbu nájomných bytov v lokalite Pri kríži v Dúbravke. Iný pohľad na celú situáciu vyústil do otvoreného sporu medzi mestom a mestskou časťou. „My sa ale nechceme hádať s mestskou časťou,“ zdôraznil Nesrovnal, ktorý považuje súčasnú situáciu za absurdnú, hnevá ho však najmä to, že ju spôsobil „zlý a v Bratislave nerealizovateľný zákon“.

Ako pripomenul, štát ponechal na pleciach samosprávy povinnosť postarať sa o nájomníkov v reštituovaných bytoch, pričom ale nerešpektoval špecifickú situáciu Bratislavy. „Kde nie je desať alebo dvanásť, ale takmer šesť stoviek oprávnených žiadateľov, kde hlavné mesto nemá stavebný úrad s kompetenciou rozhodnúť o výstavbe a kde povinnosť platiť kompenzácie ešte viac zaťaží už i tak poddimenzovaný rozpočet, nezodpovedajúci potrebám hlavného mesta," upozornil Nesrovnal. Netajil rozčarovanosť. „My sme problém nevymysleli, my ho nemáme ako riešiť a ešte máme na to doplácať,“ skonštatoval. „A ešte sa tu máme doťahovať, lebo to niekto iný zle vymyslel,“ poznamenal.




Daný stav už nemieni ďalej tolerovať. „Ministra dopravy som už informoval, že v súčasných právnych podmienkach nemôže Bratislava danú vec zrealizovať,“ informoval primátor hlavného mesta. Od ministerstva očakáva, že samo aktívne pristúpi k odstráneniu súčasnej anomálie. „Budem ich žiadať, aby v tejto veci začali konať, lebo vláda a následne národná rada môžu meniť zákon, nie mesto,“ uviedol.

Ďalším problémom podľa Nesrovnala takisto vyplývajúcim z nejasne sformulovaného zákona, je vyplácanie rozdielu medzi regulovaným a trhovým nájomným, ktoré je mesto povinné platiť v prípade nezabezpečenia náhradných nájomných bytov. „Poslanci Bratislavy síce schválili metodiku výpočtu kompenzácií pre majiteľov reštituovaných bytov, ale sme odkázaní i na metodiku ministerstva a tá nám zatiaľ neprišla,“ poznamenal primátor.

V danej situácii sa tak podľa jeho slov vlastne deje krivda obom skupinám Bratislavčanov z reštituovaných bytov – nájomníkom, ktorí nemajú isté bývanie i prenajímateľom, ktorí nemajú naplnené svoje zákonné práva. „Nie je to dobrá situácia,“ priznal Nesrovnal.

Deklaroval, že mesto v každom prípade chce v budúcnosti stavať nájomné byty pre mladých.