Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Nehoda autobusu na Spiši si vyžiadala troch mŕtvych a sedem zranených

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok prichádza spolu s policajným prezidentom Ľubomírom Solákom na rozhovor s novinármi na mieste nehody autobusu v Spišskom Podhradí v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Teraz.sk prináša súhrn udalostí v súvislosti s touto tragickou nehodou podľa TASR.

Spišské Podhradie 6. apríla (TASR) - Troch mŕtvych a sedem zranených ľudí si vyžiadala sobotná dopravná nehoda autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča. TASR prináša súhrn udalostí v súvislosti s touto tragickou nehodou.


- K nehode došlo v sobotu ráno. Podľa polície sa autobus z neznámych príčin pohol a tí, ktorí stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň. Účastníci nehody smerovali na diecézne stretnutie mládeže v Spišskom Podhradí.

- Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) nekonkretizoval, ako k tragédii došlo, potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič, a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi. Čo sa presne stalo, je predmetom vyšetrovania.

- Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Vyslané boli aj dva záchranárske vrtuľníky. Do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach boli transportovaní viacerí mladí ľudia vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami či polytraumami a zlomeninou.

- Podľa ministra vnútra zomreli tri mladé dievčatá. O život bojuje jedno dievča v košickej nemocnici. Pri nehode sa zranilo aj ďalších šesť ľudí.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po nehode preverovala, či sú nemocnice kapacitne pripravené na záchranu zranených. Zároveň bola v kontakte so všetkými záchrannými zložkami. Zdravotníkom poďakovala za profesionálny prístup a vysoké nasadenie.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým obetí. Myslí aj na zranených a popriala im, aby sa čím skôr zotavili.

- Tragédia mladých ľudí v Spišskom Podhradí je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ďalším dôkazom, aké nešťastie môže spôsobiť ľudská nedbalosť. Vyzval, aby boli ľudia v mysli s rodinami mladých dievčat, ktoré nešťastie neprežili, a držali palce raneným a lekárom, aby to zvládli.

- Viacerí politici na sociálnych sieťach vyjadrili ľútosť nad tragédiou na Spiši. Rovnako aj zástupcovia Prešovského samosprávneho kraja a mesta Spišské Podhradie.

- Spišský diecézny biskup František Trstenský vyzval Slovákov, aby sa zjednotili a mysleli na rodiny pozostalých a zranených. Vyjadril zároveň blízkosť pozostalým.

- Predseda Konferencie biskupov Slovenska, košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský i prešovský arcibiskup metropolita Jonáš Maxim uviedli, že sa budú modliť za obete i zranených. K modlitbe vyzvali aj ďalších ľudí.