Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Najväčší nápor turistov očakávajú v Terchovej počas veľkých festivalov

Turistov by mal prilákať zrekonštruovaný náučný chodník Jánošíkovým chotárom alebo nový festival Medzinárodné stretnutie zbojníkov.

Terchová 9. júna (TASR) – Združenie turizmu Terchová (ZTT) očakáva najväčší nápor turistov v letnej sezóne počas veľkých festivalov. Prvým z nich boli Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré prilákali do Terchovej približne 7000 ľudí. TASR to povedal predseda ZTT Jozef Mičo.

Po minuloročnej vydarenej letnej sezóne očakávajú podľa neho v Terchovej mierny nárast poľskej klientely. „Nasvedčujú tomu aj uplynulé cirkevné sviatky v Poľsku, čo sme cítili v našich reštauráciách a ubytovacích zariadeniach. Sme zvedaví, ako to dopadne. Časť ubytovacích kapacít je síce rezervovaná, ale nie v takej miere, aby sme mohli povedať, že je to dobré. Každý dnes vie, že keď sa vo štvrtok rozhodne ísť do Terchovej na predĺžený víkend alebo na týždeň, ubytovanie teoreticky zoženie. Pretože lôžok je tak veľa, že nie je problém. Pre tých, ktorí prídu do Terchovej na náhodu, vydalo ZTT nový propagačný materiál so všetkými ubytovateľmi,“ konštatoval Mičo.

Turistov by mal prilákať zrekonštruovaný náučný chodník Jánošíkovým chotárom či nový festival Medzinárodné stretnutie zbojníkov 16. a 17. júna. Jeho súčasťou bude priamo v rodisku Juraja Jánošíka odhalenie pamätnej tabule akademického sochára Milana Opalku." „Návštevníci medzinárodného stretnutia sa môžu stretnúť s Jánošíkom, hádzať valaškou, hľadať poklad či zakrepčiť si na zbojníckom bále, ale aj súťažiť o najlepší guláš a grilované špeciality. Chýbať nebudú ani ľudoví remeselníci,“" povedal šéf ZTT.

„Letná turistická sezóna je z 99 percent o tom, že ľudia chcú vidieť prenádhernú prírodu – to pekné, čo nám Boh dal. Takže chcú ísť do hôr a tam sú dôležité dve veci. Aby bolo perfektné značkovanie a všetky chodníky bezpečné. Čo sa týka chodníkov, bezpečnosť je na veľmi dobrej úrovni. Počas celého roka na tom pracujeme a slabšie miesta odstraňujeme,“ podotkol Mičo.

Upozornil pritom na časté miznutie tabuliek z vrcholových končiarov. „Na Kriváni je dopísaná fixkou, pretože stále tam pôsobia nejakí, neviem, ako tých ľudí nazvať... Toto by sme chceli odstrániť do hlavného náporu ľudí. Rokovali sme so značkármi, ktorí prisľúbili, že tento nedostatok v krátkom čase odstránia. V záujme bezpečnosti chodníkov sme zorganizovali tri veľké brigády. Robili sme najmä v Jánošíkových dierach, ktoré boli nepriechodné. Máme výbornú spoluprácu s profesionálmi z Horskej záchrannej služby, ktorí nám veľmi pomohli s odbornými prácami. Vyčistili sme aj chodník na chatu na Grúň. Aj touto formou by som chcel ľuďom veľmi pekne poďakovať. Pretože dnes, keď príde na brigádu okolo 60 ľudí, je to úplné úžasné,“ uviedol predseda ZTT.

Jednou z najvychytenejších trás podľa neho tradične zostávajú Jánošíkove diery. „Je to veľmi navštevovaná trasa nielen turistami zďaleka, ale aj jednodňovými turistami, z ktorých ide do dier 90 percent. Je veľmi príjemná a možno ju absolvovať aj s relatívne malými deťmi. V letných mesiacoch sa táto trasa predlžuje o Rozsutec, či už Malý, alebo Veľký. Ďalej je to lanovka do Snilovského sedla a pod najvyšší kopec v Malej Fatre Kriváň. Alebo na druhej strane na Chleb. Veľmi obľúbený je tiež Zbojnícky chodník,“ doplnil Mičo.

Zdôraznil, že veľmi vysoké percento úrazov v horách je spôsobené ľudskou hlúposťou. „Za chybu považujem, keď krivo stúpim alebo zablúdim. Ale hlúposť je, keď napríklad kolegovia z Horskej záchrannej služby musia o jednej hodine v noci ísť pre dvoch Čechov, ktorí sa o štvrtej hodine popoludní vybrali na túru cez Diery na Rozsutec, na Stoh, a potom im došli sily. Rovnako na festivaloch, kde príde veľké množstvo ľudí. Do neskorých nočných hodín sú na festivale, trošku sa kamarátia s alkoholom. A ráno sa vyberú na túru, nehovoriac o tom, že sú aj veľmi chabo vystrojení,“ uzatvoril Mičo.