Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Na zmiernenie následkov požiaru v Stropkove vyčlenil kraj peniaze

Na snímke Rómovia rozoberajú zhorené chatrče po požiari, ktorý zničil deväť obydlí v lokalite Za jarkom v Stropkove vo štvrtok 18. apríla 2024. Foto: TASR – František Iván

Nadačné financie pomôžu s prepravou obytných kontajnerov a zakúpením nafty na kúrenie v stanoch.

Prešov 6. mája (TASR) - Nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre podporu rodiny v týchto dňoch zareagovala na výzvu svojich žiadateľov, ktorí potrebujú urýchlenú pomoc. Jej správna rada aktuálne prerozdelila finančné prostriedky vo výške 9500 eur medzi troch žiadateľov. Jedným z nich je aj mesto Stropkov, ktoré pred časom zápasilo s rozsiahlym požiarom príbytkov v jednej zo svojich častí. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Ako povedala, mestu Stropkov schválili 5000 eur na zmiernenie následkov po nočnom požiari zo 17. apríla tohto roka v jednej z mestských častí, ktorý zničil niekoľko príbytkov. Nadačné financie pomôžu s prepravou obytných kontajnerov a zakúpením nafty na kúrenie v stanoch.

Rovnako aj žiadosť z Výbornej v okrese Kežmarok sa týka mimoriadnej situácie - požiaru obydlí obyvateľov časti obce. Krajská nadácia ju podporila finančnou pomocou vo výške 2500 eur, ktorá je určená na výstavbu murovaných domov. "Konkrétne ide o podporu piatich nešťastím zasiahnutých rodín. Schválené financie pochádzajú z nadačného fondu pre krízové situácie, ako sú požiare či iné živelné pohromy, do ktorého Výborná na základe podpísaného memoranda každoročne prispieva schválenou čiastkou," priblížila Jeleňová.

Tretím podporeným žiadateľom je Kongregácia sestier Dominikánok v Prešove, ktorej pridelili finančnú pomoc vo výške viac ako 1900 eur. "Ide o sponzorské prostriedky vyčlenené na účel pomoci ukrajinským odídencom, respektíve v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Kongregácia ich použije na nákup oblečenia pre deti a rodičov a v spolupráci s charitou Charkov rozdistribuuje priamo občanom Charkova, ktorí sú v existenciálnej núdzi," uviedla Jeleňová.

Nadácia PSK pre podporu rodiny pomohla tento rok už po tretí raz. Vo februári prerozdelila vyše 150.000 eur medzi právnické osoby - obce a cirkvi priamo zasiahnuté zemetrasením z októbra 2023. V marci podporila 90 svojich žiadateľov z 12 okresov, ktorým rozdelila 36.000 eur. Za vyše päť rokov svojho fungovania pomohla aj s aktuálnou pomocou už 900 žiadateľom, pričom celková finančná pomoc presiahla hranicu 730.000 eur.