Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na výstave v SNG možno spoznať gotickú tvorbu Majstra z Okoličného

Na ilustračnje snímke nová akvizícia Slovenskej národnej galérie (SNG) - drevená plastika od majstra Pavla z Levoče. Foto: TASR/Andrej Galica

Expozíciu sprevádzajú grafiky, ktoré slúžili tvorcom oltára pri figuratívnej kompozícii. V jej závere sa na dotykovej obrazovke možno zahrať na maliara a vyskúšať si tvorbu oltárneho obrazu.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Slovenská národná galéria (SNG) k svojej výstave starého umenia Majster z Okoličného a gotické umenie Spiša okolo roku 1500 pripravila dve komentované prehliadky. Uskutočnia sa v priestore expozície na druhom poschodí Esterházyho paláca SNG v Bratislave.

V stredu (25. 10.) kurátori výstavy Dušan Buran a Martin Čičo v prehliadke s názvom Grafické inšpirácie Majstra z Okoličného povedia o vplyve nemeckej grafiky ako jedného z najbohatších zdrojov inšpirácie maliarov na prelome 15. a 16. storočia aj v oblasti monumentálneho maliarstva na Spiši.

Reštaurátorsko-kurátorský výklad Pod povrchom gotiky bude nasledujúci štvrtok (26. 10.). Účastníci prehliadky sa dozvedia, že oltárne tabuľové obrazy ponúkajú pod povrchom maľby oveľa viac, než je vidieť na prvý pohľad, a to presvietením v infračervenom spektre. Výsledky tohto výskumu a ich interpretáciu ponúkne výklad reštaurátorky Veroniky Gabčovej a Dušana Burana.

"Majster z Okoličného je jeden pozoruhodný prípad, že vieme mu pripísať alebo identifikovať hneď niekoľko oltárov v rozmedzí od 90. rokov 15. storočia po rok 1516, keď datuje veľmi pekný oltár v Dome sv. Alžbety v Košiciach. Za tých asi 20 rokov sa podieľal na viacerých oltároch. Niekedy aj s inými umelcami, pretože každý z veľkých oltárov je kolektívne dielo. To súvisí s tým, že sme mali do činenia skôr s remeselnými jednotkami, ktoré dávali dohromady takéto veľké konštrukcie. Aj to je dôvod, prečo sa umelci považovali len za súčasť kolektívu. My však vieme definovať rukopis toho-ktorého maliara na obraze," uviedol pre TASR Dušan Buran.

Expozíciu sprevádzajú grafiky, ktoré slúžili tvorcom oltára pri figuratívnej kompozícii. V jej závere sa na dotykovej obrazovke možno zahrať na maliara a vyskúšať si tvorbu oltárneho obrazu. Okrem podkladových dekorácií obsahuje 20 postáv a rovnaký počet rôznych predmetov. Ich nekonečným množstvom kombinácií sa dajú vytvoriť obrazy.

Výstavu, ktorá potrvá do 26. novembra, dopĺňa vyše 170-stranový katalóg s množstvom textu a všetkými dielami.