Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na vianočné trhy v Humennom príde 140 predajcov

Ilustračný záber. Foto: TASR/František Iván

Medzi nimi bude aj 28 remeselníkov.

Humenné 13. decembra (TASR) – Predvianočné obdobie prinesie do metropoly horného Zemplína viacero zaujímavých podujatí. Obyvateľom i návštevníkom mesta spríjemní chladné večery zaujímavá výzdoba.

Pripravené sú už vianočné trhy. Do Humenného príde 140 predajcov, medzi nimi aj 28 remeselníkov. "Vyrábať budú produkty z dreva, drevené hudobné nástroje, tkané koberce, ponúknu domáce syry, produkty z medu či kože, keramiku, zastúpené budú aj umelecké výrobky," informovala TASR Michaela Dochánová z radnice. Pre obyvateľov a návštevníkov mesta budú k dispozícii vo štvrtok a v piatok (14.-15.12.) na Námestí slobody. Počas oboch jarmočných dní je pripravený aj kultúrny program, mestské parkoviská budú zdarma.

"Po vianočných trhoch čaká domácich aj návštevníkov ďalší bohatý program," spomenula Dochánová. Ide napr. o nedeľňajšie (17.12.) charitatívne podujatie na pomoc sociálne slabším rodinám. V rámci neho budú predávať primátorský punč humenskí futbalisti a hokejisti pri Fontáne lásky. V utorok 19. decembra organizuje Spevácky zbor mesta Humenné v spolupráci so Súkromnou umeleckou školou Múza benefičný koncert. "V rámci podujatia je pripravená výstava Kde bolo, tam bolo…," doplnila.

V stredu 20. decembra nainštalujú na námestí aj originálny drevený Betlehem v životnej veľkosti. "Myšlienka jeho vzniku pochádza z roku 2012. Vznikla počas letného plenéra Hornozemplínskych impresií," priblížila Dochánová s tým, že drevené plastiky vytvorili traja umelci. Na Štedrý deň dopoludnia tu bude k dispozícii aj betlehemské svetlo, ktoré prinesú do Humenného skauti a skautky.

Vo večerných hodinách spríjemní prechádzku mestom aj svietiaci park pri zámku. "Pracovníci Technických služieb mesta Humenné na živý plot nainštalovali novú vianočnú výzdobu v podobe svetelných sietí. Tie sú dlhé tri metre a na každej z nich sa nachádza paralelne zapojených 128 LED žiariviek chladnej bielej farby. Celkovo je osvetlených 120 metrov živého plota 40 svetelnými sieťami," spresnila Dochánová.