Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na strednom Gemeri začali kvitnúť naraz čerešne aj jablone

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Revúca 4. mája (TASR) - Na Gemeri rozkvitli v tomto roku naraz takmer všetky ovocné stromy.

Spôsobilo to chladné počasie na začiatku jari a neskôr prudké oteplenie. Ako pre TASR povedal skúsený ovocinár z Revúcej Igor Kvetko, súčasná generácia pestovateľov si niečo také nepamätá. V minulosti sa však podobné javy vyskytli.

Stredný Gemer pre svoje prírodné podmienky nepatrí medzi ovocinárske regióny. Napriek tomu tam aj v minulosti pôsobili ovocinárske spolky, vďaka ktorým sa aj tu pestujú odolnejšie druhy.

"Ovocie si ľudia pestujú predovšetkým v záhradách. Ak je jar priemerná, ako prvé začínajú kvitnúť slivky, za nimi čerešne a jablone či hrušky majú neskorší termín. Teraz bolo na jar pomerne chladno, a tak stromy akoby vyčkávali. Keď sa oteplilo, príroda sa zariadila podľa svojich pravidiel a ovocné stromy začali kvitnúť takmer súbežne. V konečnom dôsledku to nie je nič zlé, len nie sme na to zvyknutí," povedal Kvetko.

Ovocné stromy a kríky na Gemeri preverila najmä tohtoročná zima. Dreviny vedia odolávať teplotám do mínus 18 stupňov. Ovocinári prišli najmä o ríbezľové kríky, ktoré vymrzli počas mrazov pod 25 stupňov pod nulou za niekoľko dní.

"Záhradkári sa obávali aj jesene, pretože niektoré stromy začali pučať. Potom nastúpil chlad. Niektoré stromy to skutočne oslabilo. Vymrzli najmä kríky s drobným ovocím. Teraz však budeme s napätím sledovať príchod troch zamrznutých. V našich končinách prichádza ochladenie dlhodobo od 14. do 20. mája. S ovocím nemusí byť problém, ak teploty neklesnú pod mínus tri stupne. Malý zárodok je totiž na chlad oveľa citlivejší ako púčik. Pre záchranu úrody sa veľa urobiť nedá. Účinné je zahmlievanie, ale to sa v záhradách nedá robiť, pretože je to ekonomicky náročné. Pomohlo by zadymovanie, no týmto spôsobom sa dá teplota zvýšiť len o jeden až dva stupne," doplnil ovocinár.