Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na púti v Ľutine si pripomenú aj 30 rokov povýšenia chrámu na baziliku

Prešovský arcibiskup Ján Babjak.. Foto: TASR Henrich Mišovič

Jedna z najväčších pútí gréckokatolíkov na Slovensku je prevažne dvojdňová. Hlavnú liturgiu bude o 18.00 h v Bazilike minor slúžiť prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak.

Ľutina 18. augusta (TASR) – Na archieparchiálnu odpustovú slávnosť do Ľutiny v okrese Sabinov prichádzajú každý rok tisícky veriacich. Koná sa pri príležitosti sviatku Zosnutia presvätej Bohorodičky vždy v predposledný augustový víkend. Pútnici sa tu stretávajú od roku 1855. TASR informoval miestny farár Jozef Novický.

Jedna z najväčších pútí gréckokatolíkov na Slovensku je podľa jeho ďalších slov prevažne dvojdňová. Začína sa v sobotu o 15.00 h. Hlavnú liturgiu bude o 18.00 h v Bazilike minor slúžiť prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak. Púť končí v nedeľu (19.8.) archijerejskou svätou liturgiou na Ľutinskej hore so začiatkom o 10.00 h. Kazateľom bude kardinál Kurt Koch.

"Pútnické miesta sú vo všeobecnosti známe tým, že na nich vládne úžasný pokoj, kde človek vyjde z tohto sveta do Božieho pokoja, kde môže načerpať síl, oddýchnuť si, pookriať, ale aj vypnúť. Je to taký duchovný relax," priblížil Novický. Tento rok je podľa neho výnimočný tým, že je jubilejným, nielen čo sa týka prešovskej archieparchie. "My tiež slávime 30 rokov, odkedy pápež Ján Pavol II. povýšil ľutinský chrám na Baziliku minor. Táto púť bude zároveň ďakovná za všetky milosti, ktoré nám boli preukázané," doplnil.

Podľa Novického prichádza na pútnické miesto, ak je dobré počasie, počas dvoch dní aj 20.000 veriacich, medzi nimi aj zahraniční hostia. Pravidelnými návštevníkmi sú Poliaci. Časť pútnikov tam zostáva aj počas noci. Na príprave odpustovej slávnosti sa podieľa približne 20 dobrovoľníkov.