Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Zrážkam chodcov s električkami v bratislavskej Dúbravke je koniec

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Mestská časť Dúbravka TASR informovala, že zvýšila aj osvetu v základných a materských školách edukáciou žiakov i učiteľov.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Hlavné mesto chce zamedziť zrážkam chodcov s električkami v bratislavskej Dúbravke. Na troch priechodoch pre chodcov preto umiestni výstražnú svetelnú a zvukovú signalizáciu. Prvú už nainštalovalo na zastávke Švantnerova, ďalšie v najbližšom čase plánuje na zastávkach OD Saratov a Drobného.

Mesto taktiež na tieto úseky umiestňuje značenie, ktoré upozorní ľudí, že prednosť má električka a chodec má byť ostražitý. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že na zastávke Švantnerova sa v minulosti stalo niekoľko vážnych dopravných nehôd. "Bolo to pre zlé značenie projektu ešte z predchádzajúceho obdobia. Vďaka upozorneniam, ale aj dobrej spolupráci s mestskou časťou, sme túto chybu opravili a na zastávku sme inštalovali zvukové a svetelné signalizačné zariadenie, ktoré upozorňuje na príchod električky," vysvetlil vo videu na sociálnej sieti.

V Dúbravke došlo k zrážke chodca s električkou v minulom roku začiatkom decembra a takéto prípady sa tu stali aj v októbri i septembri. Dopravný podnik Bratislava (DPB) pre TASR v decembri uviedol, že v prípadoch zrážok električiek s chodcami zaznamenal náhle vstúpenie chodcov do jazdnej dráhy električky, a to v bezprostrednej blízkosti. "Vodiči sa snažili vždy zrážke zabrániť, žiaľ, pre krátku vzdialenosť chodcov zachytili," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Dopravný podnik vyzval cestujúcich, aby boli pri prechádzaní cez električkovú trať obozretnejší. Električke totiž musia dať chodci podľa zákona vždy prednosť aj na priechode. Mestská časť Dúbravka TASR informovala, že zvýšila aj osvetu v základných a materských školách edukáciou žiakov i učiteľov.