Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na pomníku v Rudlovej je druhá busta Štefánika, pôvodnú zabetónovali

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V nedeľu 11. novembra pri príležitosti stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny mal kvet červeného maku na odeve pripnutý aj Rudlovčan Jozef Horváth.

Banská Bystrica 18. novembra (TASR) - Vlčí mak vyjadruje schopnosť vážiť si malé, ale i veľké veci každodenného života, vrátane historických udalostí. V nedeľu 11. novembra pri príležitosti stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny mal kvet červeného maku na odeve pripnutý aj Rudlovčan Jozef Horváth. Do kedysi samostatnej obce, ktorá je dnes súčasťou banskobystrického sídliska Sásová-Rudlová, sa priženil ešte v 60. rokoch minulého storočia. Spoločne s ostatnými obyvateľmi si pred týždňom pripomenul obete Veľkej vojny pri pomníku Padlým občanom Rudlovej počas prvej svetovej vojny v rokoch 1914–1918.

"V roku 1934 bol v Rudlovej zaregistrovaný športový klub pomenovaný podľa významného slovenského astronóma a vlastenca, generála, letca, diplomata a politika Milana Rastislava Štefánika ako ŠK Štefánik Rudlová. V roku 1937 sa vytvoril výbor, ktorý sa začal zaoberať otázkou postavenia pomníka na pamiatku padlých občanov z Rudlovej v prvej svetovej vojne. O dva roky neskôr už stál v miestnej časti Hrbčok. Na svojom dolnom okraji je do kameňa vytesaný obraz raneného vojaka. Pomník bol na vrchole ukončený bustou prvého ministra obrany Československej republiky M. R. Štefánika," uviedol pre TASR Horváth.

Podľa jeho vedomostí bola pôvodná busta Štefánika v prvých rokoch po druhej svetovej vojne z ideologických pohnútok odstránená. Z rozprávania dnes už nežijúcich občanov Rudlovej je vraj kdesi v okolí zabetónovaná.

Na snímke busta Milana Rastislava Štefánika v banskobystrickej časti Sásová. Je dielom akademického sochára L. Majerského z Bratislavy a ojedinelým zobrazením M. R. Štefánika bez generálskej čiapky. Bronzová busta vznikla na objednávku v roku 1937 a jej slávnostné odhalenie sa datuje v júni v roku 1938. V Banskej Bystrici 18. novembra 2018.
Foto: TASR - Dušan Hein


"V roku 1959 bol pomník na Hrbčoku mierne upravený, keď na pomník bola umiestnená ešte aj druhá pamätná tabuľa, na ktorej sú pripísané obete druhej svetovej vojny, občanov z vtedajšej obce Rudlová. Pri príležitosti 15. výročia oslobodenia vlasti sa konala okázalá slávnosť. Keďže v tomto období už na pomníku nebola busta Štefánika, bol opatrený veľkou betónovou guľou," spomína Horváth, ktorý je predsedom Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Rudlovej.

Aj vďaka nemu bola v roku 1990 na Hrbčoku, pri príležitosti osláv 72. výročia vzniku ČSR, odhalená nová busta Štefánika, odliata z bronzu na Morave. Prostriedky na zhotovenie získali iniciátori jej osadenia sponzorsky vo forme finančných darov a v Rudlovej to bola vtedy veľká udalosť.

Rovnako dôstojnou udalosťou boli i tohtoročné oslavy ukončenia prvej svetovej vojny. Členovia klubu vojenskej histórie vypálili čestnú salvu na počesť obetiam a miestni potom mohli obdivovať malú výstavu o Rudlovčanoch vo svetových vojnách a na historických fotografiách hľadať svojich príbuzných.

Len na skok od Rudlovej je ďalšia busta Štefánika v tzv. starej Sásovej, ktorá je tiež súčasťou najväčšieho sídliska v Banskej Bystrici. Je stvárnený bez typickej generálskej čapice a ide o ojedinelú bustu v rámci Slovenska.