Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na celoslovenskej výstave vín v Skalici sa prezentovalo 1231 vzoriek

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Štyri prvenstvá si odniesol skalický vinár Lubor Šátek.

Skalica 29. apríla (TASR) – Občianske združenie Vínna cesta Záhorie (VCZ), Republikový výbor Slovenského zväzu záhradkárov a mesto Skalica zorganizovali tradičnú celoslovenskú výstavu vín s medzinárodnou účasťou. Konala sa tento víkend (27. a 28.4.) v Skalici. TASR o tom informoval predseda VCZ Ľudovít Bránecký.

Bol to už šiesty ročník výstavy, ktorá sa koná v štvorročných cykloch. "Na tohtoročnú bolo prihlásených 1231 vzoriek zo štyroch krajín – Slovenska, Česka, Maďarska a Rakúska, ktoré súťažili v ôsmich kategóriách. Ocenených bolo 20 odrôd. V odrodách sa víťaz vyhlasoval vtedy, ak bolo aspoň 20 súťažných vzoriek. Pri bielom víne sa udeľovali ocenenia iba pri suchých a polosuchých vínach. Pri červených sa cukornatosť nebrala do úvahy," uviedol Bránecký.

Štyri prvenstvá si odniesol skalický vinár Lubor Šátek. "Výstavy spojené s ochutnávkou sú predovšetkým pre návštevníkov, ktorí majú možnosť degustovať na jednom mieste množstvo kvalitných vín. Ale majú význam aj pre nás vinárov, lebo si na takomto fóre môžeme vymieňať skúsenosti. Ja vyberám víno na súťažné výstavy podľa svojich skúseností, ale vypočujem si aj názory kolegov, s ktorými robíme menšie degustácie v našich pivniciach," poznamenal pre TASR Šátek.

Tento rok získal ocenenie Skalický rubín, ktorý dostal chránené označenie Európskej únie. "Súťažných vzoriek Skalického rubína bolo na tohtoročnej výstave 38. Aj tu bolo vidieť, že sa toto víno začína prezentovať v čoraz širšom meradle," doplnil Bránecký.

Odbornú záštitu nad výstavou vín mala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).