Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Bratislavskom hrade možno spoznať tvorbu Majstra Pavla z Levoče

Bratislavský hrad, ilustračná snímka. Foto: Teraz.TV

Výstava potrvá do 18. marca 2018. HM SNM k nej pripravilo sprievodné podujatia a komentované prehliadky.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Výstava na Bratislavskom hrade "Majster Pavol z Levoče Ruky a zlato v službe ducha" je zavŕšením kultúrnych aktivít, ktorými si verejnosť v tomto roku pripomínala 500. výročie ukončenia prác na hlavnom oltári v levočskom chráme sv. Jakuba.

Expozíciu pripravili dve múzea Slovenského národného múzea (SNM) - Historické múzeum (HM) a Spišské múzeum v Levoči pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča.

"Nevieme, kedy a kde sa Majster Pavol narodil, ani kedy zomrel. Dlho pôsobil v Levoči. Zanechal nám bohaté a obdivované dielo, našu pýchu, ktorá je od roku 2009 súčasťou svetového kultúrneho dedičstva. Pred 50 rokmi bolo jeho dielo predstavené v múzeu v Levoči a výstava nemohla byť presunutá do Bratislavy. Teraz tú chybu naprávame," na utorkovom (5.12.) slávnostnom otvorení expozície zdôvodnila Mária Novotná z levočského múzea, ktorá ju s Alenou Piatrovou (HM SNM) autorsky pripravila.

Na treťom poschodí hradu je prezentovaná osobnosť Majstra Pavla a jeho tvorba v širšom dobovom kontexte. V troch sekciách ponúka prierez jeho dielom. Od prác, ktoré majú korene v neskorostredovekej zbožnosti, ďalšie poukazujú na jeho stretnutie s humanizmom a renesanciou, v závere aj s myšlienkami reformácie. Sú tam aj vzácne archiválie viažuce sa k Pavlovej práci a nábožensko-spoločenskej situácii. Jedenásť diel Majstra Pavla dopĺňajú tri tabuľové maľby, z toho dve z dielne jeho spolupracovníkov a kolekcia umelecko-remeselných predmetov prevažne liturgického charakteru, ktoré približujú pôvodnú funkciu vystavených diel v závere stredoveku.

Návštevník spozná jeho oltáre zo Sabinova, Polomy a Spišského Podhradia, kalvárie z Bardejova a Spišskej Novej Vsi, Meditujúceho Krista z Prešova, Súsošie sv. Juraja z Levoče, Bolestného Krista z Hozelca a iné priestorové drevené diela. Dopĺňajú ich kalichy zo Spišskej Belej, Rybian, Bolerázu, Spišskej Soboty, monštrácie z Prievidze, Stropkova, Chtelnice, Nových Zámkov a iných farností, ako aj maľovaný obraz Metercia z Rožňavy.

Diela zapožičalo 27 farností, Šarišské múzeum v Bardejove, Slovenská národná galéria, SNM, Arcibiskupský archív v Košiciach, archívy Evanjelických cirkevných zborov a. v. v Levoči a Kežmarku, Štátne a oblastné archívy v Banskej Bystrici, Prešove, Levoči a Bardejove.

Expozícia je obohatená o haptickú a interaktívnu zónu. Tam sa nevidiaci návštevníci môžu zoznámiť s dielom Majstra Pavla prostredníctvom publikácie, ktorú vydala Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.

Výstava potrvá do 18. marca 2018. HM SNM k nej pripravilo sprievodné podujatia a komentované prehliadky.