Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na motoristickom podujatí v Lehote pod Vtáčnikom zahynul pretekár

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ku kolapsu pretekára privolali posádku leteckých záchranárov z Banskej Bystrice. Po prílete vrtuľníka do areálu už na mieste zasahovala rýchla lekárska pomoc.

Lehota pod Vtáčnikom 19. augusta (TASR) - Motoristické podujatie v Lehote pod Vtáčnikom v Prievidzskom okrese dnes skončilo tragicky. Zahynul tu 31-ročný motokrosový pretekár. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

Ku kolapsu pretekára privolali posádku leteckých záchranárov z Banskej Bystrice. Po prílete vrtuľníka do areálu už na mieste zasahovala rýchla lekárska pomoc. "Tá u 31-ročného pretekára začala oživovacie postupy. K rozšírenej resuscitácii sa následne pridal aj lekár leteckých záchranárov. Aj napriek ich veľkej snahe sa základné životné funkcie mladému mužovi nepodarilo obnoviť a lekár musel, žiaľ, na mieste skonštatovať úmrtie," vysvetlila Hopjaková.

Leteckí záchranári pomáhali českému pretekárovi vo Vysokých Tatrách


Leteckí záchranári z Popradu boli dnes napoludnie privolaní do Vysokých Tatier na pomoc 41-ročnému Čechovi. Počas bežeckých pretekov v lokalite medzi Sliezskym domom a Hrebienkom spadol na zem, pričom si spôsobil poranenie hlavy, odreniny a krátkodobé bezvedomie.

Ako informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková, lekára k zranenému mužovi spustili pomocou palubného navijaka. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka ho v stabilizovanom stave letecky transportovali do popradskej nemocnice.

Pomoc potreboval aj mladík, ktorý sa s traktorom prevrátil do potoka


Pomoc leteckých záchranárov potreboval dnes popoludní 25-ročný traktorista, ktorý sa v hornooravskej obci Mútne v Námestovskom okrese prevrátil s traktorom do miestneho potoka. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

Mladý muž podľa jej slov utrpel rozsiahle poranenie hrudníka a brucha. "Pilot vrtuľníka pristál v blízkosti miesta nehody. Lekár leteckých záchranárov si tam prevzal pacienta do svojej starostlivosti. Na umelej pľúcnej ventilácii bol letecky transportovaný a v kritickom stave odovzdaný do rúk lekárov Univerzitnej nemocnice v Martine," uviedla.