Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici si pripomenú 150. výročie narodenia J.G. Tajovského

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Slávnostné podujatie sa uskutoční aj v rodnej obci spisovateľa, v Tajove pri Banskej Bystrici. V obci sa stretnú aj potomkovia známeho rodáka.

Bratislava 22. februára (TASR) - Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici (ŠVKBB) - Literárne a hudobné múzeum (LHM) pripravuje pri príležitosti 150. výročia narodenia spisovateľa, dramatika a pedagóga Jozefa Gregora Tajovského viacero aktivít v rámci širšie koncipovaného projektu. TASR o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR - zriaďovateľ ŠVKBB.

"Súčasťou aktivít bude napríklad vydanie výberovej personálnej bibliografie J. G. Tajovský v slovenskej a českej tlači v septembri 2024. Na deň 150. výročia narodenia J. G. Tajovského, 18. októbra, je tiež naplánované vydania poštovej známky s motívom výročia," informovala riaditeľka odboru komunikácie MK Petra Bačinská.

"Pri tejto príležitosti sa v októbri uskutoční aj slávnostné podujatie v ŠVKBB za účasti významných hostí zo Slovenska i zahraničia, odborníkov v oblasti literárnej vedy, teatrológie, histórie, zástupcov štátnej správy a samosprávy i širokej verejnosti," dodala. Slávnostné podujatie sa uskutoční aj v rodnej obci spisovateľa, v Tajove pri Banskej Bystrici. V obci sa stretnú aj potomkovia známeho rodáka.

V spolupráci s partnermi pripravuje ŠVKBB na november výstavu o J. G. Tajovskom vo výstavných priestoroch Slovenskej národnej knižnice - Literárneho múzea v Martine, v spolupráci s Akadémiou umení v Banskej Bystrici sa taktiež chystá predstavenie hry J. G. Tajovského Hriech.

"Výročiu budú venované aj vzdelávacie programy LHM či programy v rámci májovej Noci múzeí a galérií, júnových Dní mesta v Banskej Bystrici i septembrového festivalu Literárna Banská Bystrica," dodala Bačinská.

SR si v roku 2024 pripomenie 150. výročie narodenia slovenského spisovateľa, dramatika, básnika a pedagóga J. G. Tajovského. Bol predstaviteľom druhej vlny slovenského literárneho realizmu, ktorý kládol dôraz na sociálne témy. Jeho výročie je zaradené do medzinárodného Zoznamu výročí Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na roky 2024 - 2025. "Pre Slovensko je to pozitívna možnosť prezentovať naše korene, históriu, slovenskú osobnosť a zároveň posilniť aj u nás doma význam nášho bohatého nehmotného kultúrneho dedičstva," uviedol v tejto súvislosti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).