Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Milovníci umeleckého prednesu súťažia na 65. Hviezdoslavovom Kubíne

Na ilustračnej snímke busta Pavla Országha Hviezdoslava. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Tento rok si do celoštátnej postupovej súťaže vybojovali postup víťazi 13 krajských prehliadok v piatich kategóriách.

Dolný Kubín 19. júna (TASR) – Milovníci umeleckého prednesu poézie a prózy z celého Slovenska v týchto dňoch súťažia v priestoroch Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Dolnom Kubíne na jubilejnom 65. ročníku celoštátnej recitačnej prehliadky Hviezdoslavov Kubín. Svoje nadanie príde do metropoly dolnej Oravy počas štyroch dní do soboty 22. júna ukázať viac ako 300 účastníkov.

„Cieľom Hviezdoslavovho Kubína je od jeho začiatkov viesť ľudí k literatúre. Prvý ročník, ktorý bol v roku 1954, nastolil isté ciele a my ich neobchádzame. Vždy išlo o to, aby ľudia viacej čítali, aby spoločne s literatúrou rozvíjali svoj emocionálny a vnútorný svet, aby si formovali a zušľachťovali rečovú kultúru a jazyk,“ povedala dlhoročná organizátorka z Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave Jaroslava Čajková s tým, že ešte stále sú jednotlivci, či už mládež, dospelí, alebo seniori, pre ktorých je čítanie, slovo a prednášanie záľubou a určitým prejavom ich existencie.

Zásluhou Hviezdoslavovho Kubína sa každoročne zachováva tradícia umeleckého prednesu na Slovensku. „Aktuálny ročník je bohatý na úroveň divadelných kolektívov, recitátorov, a najmä na recitačné kolektívy detí, mládeže a dospelých,“ uviedla riaditeľka MsKS Jana Greššová.

Doplnila, že tento rok si do celoštátnej postupovej súťaže vybojovali postup víťazi 13 krajských prehliadok v piatich kategóriách.

„Hviezdoslavov Kubín už neodmysliteľne patrí k Dolnému Kubínu a stal sa pojmom pre celé Slovensko. Som veľmi rád, že sa už 65 rokov darí udržiavať túto tradíciu. Toto podujatie významne pomáha propagovať poéziu, prózu po celom Slovensku medzi mladými ľuďmi. Aj po rokoch si viacerí spomínajú, ako kedysi vystupovali na Hviezdoslavovom Kubíne, a je veľmi pozitívne, že táto tradícia pretrváva naďalej,“ uviedol primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

Okrem hlavného programu sú pripravené aj sprievodné aktivity. Pôjde napríklad o tvorivé dielne, besedy so spisovateľmi, výstavy v MsKS a vo Florinovom dome v Dolnom Kubíne, diskusie s tvorcami a interpretmi či vystúpenia oravských recitátorov seniorov. „Tento rok je opäť pripravený obľúbený Knižný bazár, ktorý organizuje Oravská knižnica Antona Habovštiaka,“ priblížila Greššová.

Program prehliadky vyvrcholí sobotným poetickým popoludním spojeným so slávnostným vyhlásením výsledkov a vystúpením víťazov 65. Hviezdoslavovho Kubína. Podujatie je prístupné verejnosti počas všetkých dní svojho trvania. Organizátori zároveň pripravili pre priaznivcov prednesu možnosť sledovať celé podujatie prostredníctvom živého internetového vysielania cez sociálnu sieť Facebook.

Organizátormi podujatia sú MsKS v Dolnom Kubíne a NOC v Bratislave.