Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Michalovská a humenská nemocnica dostali pre bábätká nové prístroje

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Do oboch zariadení tak v týchto dňoch pribudol moderný prístroj na vysoko prietokovú kyslíkovú liečbu kontinuálnym pretlakom.

Michalovce/Humenné 19. februára (TASR) - Michalovská a humenská nemocnica dostali pre bábätká neonatologické prístroje. Darovať ich pomohli zákazníci potravinového reťazca, ktorí sa zapojili do projektu Dobré rozprávky. Za spoločnosť Svet zdravia, ktorá obe nemocnice prevádzkuje, o tom informovala Jana Fedáková.

Do oboch zariadení tak v týchto dňoch pribudol moderný prístroj na vysoko prietokovú kyslíkovú liečbu kontinuálnym pretlakom. "Využíva sa na podávanie zvlhčeného kyslíka, ktorým je možné dieťaťu pomôcť pri dýchaní a často sa tak stáva život zachraňujúcim," vysvetlila. Novorodencom so žltačkou bude podľa jej ďalších slov pomáhať fototerapeutická LED lampa, ktorá pôsobením svetla znižuje koncentráciu žlčového farbiva v krvi. "Výhrevné lôžko je zase nápomocné pri tom, aby sa bábätko po pôrode dobre adaptovalo na vonkajšie prostredie," doplnila Fedáková.

Do projektu spoločnosti Lidl sa Slováci mali možnosť zapojiť tretí rok. Prístroje tak získalo 53 novorodeneckých pracovísk vo všetkých slovenských nemocniciach, ktoré umožňujú bezplatný pôrod.