Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestské hradby chcú obnoviť aj s pomocou grantu ministerstva kultúry

Na snímke pohľad na hradby zo Staromestskej ulice. Foto: TASR/Michal Svítok

Okrem grantu z ministerstva kultúry by finančne mohla pomôcť aj Bratislavská organizácia cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board (BTB).

Bratislava 21. novembra (TASR) – Bratislavské mestské hradby, ktoré sú už 12 rokov pre svoj zlý technický stav zatvorené pre verejnosť, pomôže obnoviť aj grant z Ministerstva kultúry SR. Hlavné mesto plánuje podať projekt v rámci výzvy "Obnovme si svoj dom" a na projektovú dokumentáciu a obnovu časti múrov chce získať 20.000 eur. Bratislavskí poslanci dnes jednohlasne schválili, že z mestskej pokladnice by samospráva zaplatila spolufinancovanie vo výške 5 percent, čiže 1000 eur.

Hradby zatvorili ešte v roku 2001. "Patria pritom medzi kultúrne pamiatky Bratislavy a k turisticky najatraktívnejším častiam pamiatkovej zóny. Možno ich považovať za dominantu mesta, pričom dvanásť rokov chátrali," vraví poradca primátora Michal Feik. Dnes zamrežovaný priestor oproti Katedrále sv. Martina chce mesto spolu s Bratislavským okrášľovacím spolkom (BOS) znova otvoriť. Keďže ich komplexná rekonštrukcia aj s vybudovaním drobných prevádzok by podľa odhadov stála približne 800.000 eur, vraví Feik, sprístupniť hradby chcú aspoň čiastočne.

Termín uzávierky grantového kola je 2. decembra. Či mesto peniaze získa, má ministerstvo podľa poradcu primátora rozhodnúť do konca apríla budúceho roku. Z grantu by sa mali čiastočne pokryť náklady na rok 2014 vo výške 47.000 eur, a to pamiatkové výskumy, projekty sanácie a rekonštrukcie.

Prvou etapou obnovy hradieb bolo upratovanie. Počas štyroch brigád dobrovoľníci a okrášľovací spolok priestor vyčistili od buriny, odpadkov i popadaných úlomkov tehál. Druhou časťou má byť sanácia. Z hradbového múru totiž na zem odpadávajú zvetrané časti tehál. "Prvý krok, ktorý potrebujeme urobiť, je stavebno-technický posudok. Na celý objekt sme ho vyčíslili na 8400 eur," vysvetľuje Feik. Mestské zastupiteľstvo dnes rokovalo o zmene v rozpočte a tieto peniaze vyčlenilo z ešte tohtoročného rozpočtu. "Začiatkom budúceho roku by sme potom mohli už vedieť, aké práce treba na objekte urobiť a koľko budú stáť," podotkol Feik.

Okrem grantu z ministerstva kultúry by finančne mohla pomôcť aj Bratislavská organizácia cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board (BTB). Do návrhu rozpočtu na rok 2014 zahrnula náklady na organizovanie podujatí a zakúpenie potrebného vybavenia vo výške 30.000 eur a 10.000 eur na podujatia na hradbách. Rozpočet BTB bude schvaľovať valné zhromaždenie v decembri tohto roku. Bratislavský okrášľovací spolok zase plánuje zbierku.

Prvú časť hradieb, od katedrály po prechod na Židovskú ulicu, by mohli otvoriť budúci rok pred letnou sezónou. Návštevníci mesta by tak mali možnosť cez most trasovať svoju cestu na hrad. Mesto už v priestore zorganizovalo aj nulté podujatie s názvom Stredovek na hradbách a v decembri plánuje medzi historické múry umiestniť aj vianočné stánky v stredovekom štýle.