Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mesto zrušilo časť buspruhu na Staromestskej ulici

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Dôvodom zrušenia sú dopravné zápchy, zvyšné časti buspruhu ostanú do konca týždňa.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Testovací buspruh, ktorý mesto vyhradilo na Staromestskej ulici od Dómu sv. Martina po Hodžovo námestie, v noci zrušili. Odstrániť značenie po piatich dňoch mesto prinútili dopravné zápchy, ktoré vyhradený pruh spôsobil. Zvyšné časti buspruhu po Štefánikovej a cez Most SNP do Petržalky však nechajú do konca týždňa.

"Budeme monitorovať situáciu, ako vyzerá doprava teraz, keďže sme najkonfliktnejšie miesto odstránili,"

informoval TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Mesto sleduje zrýchlenie verejnej dopravy, prejazdnosť križovatiek i nastavenie svetelnej signalizácie. Už teraz hovorca tvrdí, že buspruh smeruje k dodržiavaniu grafikonov. "V rannej špičke sme zaznamenali meškanie oproti grafikonu len na úrovni 30 sekúnd až jednej minúty," poznamenal. Monitoruje sa aj správanie vodičov. Andrassy tvrdí, že väčšina z nich buspruh rešpektuje. "S dodržiavaním je to horšie v prípadoch, keď sa výraznejšie zhustí doprava. Vtedy vodiči najmä pred svetelnými križovatkami vchádzajú aj do buspruhu," priblížil. Pokuty však polícia nedáva. Výsledky testovania by mesto mohlo mať do dvoch týždňov od ukončenia experimentu. Na základe nich sa rozhodne, či testovacie buspruhy ostanú natrvalo, alebo nie.

Mesto tiež zvažuje, že by v určitých úsekoch buspruhu mohli ísť aj motocyklisti a cyklisti. "Aj keď chceme, aby radšej chodili po cyklotrasách, ale v niektorých častiach sa cyklochodník nedá vytvoriť," tvrdí hovorca. V budúcnosti by tiež takýto pruh mohli využívať aj autá, v ktorých sedí tri a viac pasažierov. Počas septembrovej akcie "Kto skôr" cestou z Rače do centra mesta napočítali 358 áut a len v 14 z nich sedel so šoférom aj spolujazdec.