Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Mesto Trnava bude v zajatí plagátov z celého sveta

Záštitu nad podujatím prevzali predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš a Medzinárodná rada asociácií grafického dizajnu Icograda.

Trnava 6. novembra (TASR) – Až do slávnostného otvorenia Trienále plagátu Trnava (TPT), ktoré sa uskutoční v piatok 9. novembra, nebude verejnosť poznať mená víťazov 8. ročníka tejto medzinárodnej súťažnej prehliadky plagátov. V tomto roku sa do nej zaregistrovalo 880 umelcov z celého sveta. Do finále postúpilo na základe rozhodnutia medzinárodnej poroty 355 plagátov od 179 autorov z 30 krajín v kategórii profesionáli, v kategórii študenti to bolo 68 plagátov od 47 autorov z 10 krajín a v kategórii junior 22 plagátov od 11 autorov zo šiestich krajín. TASR informovala hovorkyňa TPT Zuzana Dohnalová.

Plagáty ôsmeho TPT budú až do začiatku februára 2013 vystavené v najdôležitejších výstavných priestoroch Trnavy - v Galérii Jána Koniarka (GJK) v Kopplovej vile, v Synagóge – Centre súčasného umenia GJK, v kláštore pri Kostole Najsvätejšej Trojice na Štefánikovej ulici, v západnom krídle radnice a na iných výstavných miestach.

Vyhlásenie výsledkov a slávnostné odovzdanie cien TPT 2012 sa uskutoční v Divadle Jána Palárika od 18. hodiny, všetky výstavné priestory budú v prvý deň podujatia 9. novembra otvorené až do 22. hodiny a vstup je na ne voľný. Okrem ocenení v jednotlivých kategóriách budú udelené aj Grand Prix TPT 2012 – Mimoriadna cena zakladateľa TPT Jozefa Dóku ml., Cena Icograda a Master'sEye Awards.

"TPT je najväčšie podujatie svojho druhu na Slovensku a patrí medzi najvýznamnejšie svojho druhu aj v medzinárodnom kontexte," informovala Dohnalová. Organizátori 8. ročníka TPT využívajú podľa jej vyjadrenia dvadsaťročné renomé podujatia hlásiaceho sa k tradičným hodnotám rešpektovaným medzinárodnou komunitou grafického dizajnu a súčasne prinášajú inovácie odrážajúce neustále meniaci sa charakter grafického dizajnu.

Záštitu nad podujatím prevzali predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš a Medzinárodná rada asociácií grafického dizajnu Icograda. Hlavnými organizátormi sú TTSK a Galéria Jána Koniarka v Trnave. Spoluorganizátormi sú Slovenské centrum dizajnu v Bratislave, mesto Trnava, Vysoká škola výtvarných umení, Západoslovenské múzeum v Trnave, občianske združenie POSTER. Kurátorom a koordinátorom projektu je Robert Paršo.

K sprievodným podujatiam TPT 2012 patrí výstava filmového plagátu v bratislavskom Satelite na Dobrovičovej ulici, výstava plagátov Jozefa Dóku ml., ktorý stál pri zrode TPT začiatkom 90. rokov a plagátov medzinárodnej poroty TPT 2012 v Kopplovej vile. Ďalej to bude výstava divadelných plagátov v Západoslovenskom múzeu a ďalšie.