Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Mesto Piešťany chce znovu založiť dobrovoľný hasičský zbor

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Prihlásiť sa môžu u referentky požiarnej ochrany Vlasty Andelkovej alebo na jej mailovej adrese vlasta.andelkova@piestany.sk do 14.júna.

Piešťany 27. mája (TASR) – Mesto Piešťany chce po štrnástich rokoch nečinnosti opätovne založiť dobrovoľný hasičský zbor. Radnica zverejnila výzvu pre obyvateľov, ktorí majú záujem o aktívne členstvo, o prácu v prospech obyvateľov mesta a chcú sa podieľať aj na organizovaní spoločenských, kultúrnych a športových podujatí. Prihlásiť sa môžu u referentky požiarnej ochrany Vlasty Andelkovej alebo na jej mailovej adrese vlasta.andelkova@piestany.sk do 14.júna.

"Potrebujeme stálych členov, ale aj mladých ľudí – chlapcov i dievčatá, všetkých so zápalom pre hasičskú robotu," uviedla Andelková.

Piešťanský dobrovoľný hasičský zbor má pritom dlhú históriu, vznikol v roku 1882. "Mal 35 členov a prvým veliteľom sa stal hlavný slúžny piešťanského okresu Vojtech Koronthály. Napriek tomu, že Piešťany koncom 19. storočia boli len veľkou obcou, ich novozaložený hasičský zbor patril medzi prvé v oblasti západného Slovenska. K založeniu zboru v minulosti bolo treba mecenášov. Takou šľachetnou osobou v Piešťanoch bola Mária Očkajová, ktorá darovala zboru striekačku, zástavu a pozemok, na ktorom si postavili sklad," napísal pred časom pre Piešťanský týždeň riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch Vladimír Krupa.

Podľa zápisov v kronike za 50 rokov piešťanskí hasiči zasahovali pri 328 požiaroch. V máji 1920 bol založený samostatný Dobrovoľný hasičský zbor kúpeľov Piešťany, v roku 1937 sa tieto zbory zlúčili. V roku 1957 mal mestský zbor 300 členov, v roku 1958 až 433. S pribúdajúcimi rokmi ich počet značne klesal, v roku 1961 na 156. Členovia zboru zameriavali svoju činnosť na výchovu mladých členov, preventívne protipožiarne prehliadky obchodov a malých prevádzok a praktické zručnosti družstiev. Po roku 1989 činnosť zboru upadala natoľko, že ho v roku 2005 zrušili.