Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mesto kúpilo synagógu za jedno euro, chce získať peniaze na jej opravu

Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa súčasných plánov by budova mohla slúžiť ako multifunkčné kultúrne a spoločenské centrum.

Lučenec 25. septembra (TASR) - Židovská synagóga v Lučenci sa po desiatich rokoch vráti do majetku mesta. Stavba je jednou z najväčších v strednej Európe a je na zozname národných kultúrnych pamiatok. Ako pre TASR povedala hovorkyňa Lučenca Mária Horňáková, miestna spoločnosť Kobra, s.r.o., ako vlastník synagógy ponúkla mestu spoluprácu, ktorej cieľom je záchrana tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Stratou židovskej synagógy by Lučenec prišiel o jednu z mála dominánt a historických budov. Podľa súčasných plánov by mohla slúžiť ako multifunkčné kultúrne a spoločenské centrum. Samospráva na to ale potrebuje získať peniaze z viacerých zdrojov. "Budeme sa uchádzať o zdroje z fondov Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a z rôznych súkromných grantov a nadácií. Mesto Lučenec má väčšie možnosti získať potrebné finančné prostriedky na zabezpečenie tohto cieľa. Poslanci mestského zastupiteľstva už schválili kúpu synagógy a susediacich pozemkov za symbolické jedno euro. Podmienkou je, že mesto do 31. decembra 2013 získa finančné prostriedky na opravu budovy a začne s jej rekonštrukciou," povedala Horňáková.

Podľa zmluvy, ktorú uzatvorila samospráva Lučenca so súkromnou spoločnosťou Kobra, v prípade, že sa mestu nepodarí získať peniaze na opravu, synagógu vráti do súkromných rúk tiež za jedno euro. "Ak ale mesto peniaze z eurofondov získa, päťpercentnú spoluúčasť bude financovať Kobra, s.r.o., a zároveň mestu poskytne úradný statický posudok a realizačný projekt na rekonštrukciu a obnovu synagógy. V prípade, že sa synagógu podarí opraviť, Kobra ju získa po uplynutí doby povinnej viazanosti vyplývajúcej zo zmluvy o dotácii tiež za symbolické euro naspäť do majetku s tým, že mesto v nej bude môcť usporadúvať bezplatne spoločenské podujatia," dodala hovorkyňa mesta Lučenec.